Rug- of buiklig?

​'Mag mijn baby op de buik liggen om te slapen?'​

 

​Ruglig meest veilige slaaphouding

Tot voor enkele jaren raadden dokters en andere gezondheidswerkers systematisch buiklig aan voor jonge kinderen. Ondertussen is gebleken dat ruglig de meest veilige slaaphouding is. Het gezichtje blijft vrij zodat je baby makkelijker kan ademen. 

Bovendien heeft men aangetoond dat buiklig en zijlig gepaard gaan met een verhoogd risico op wiegendood.

Baby op de buik tussen slaapjes door

Leg je baby overdag regelmatig op de buik, tussen de slaapjes door. De buikhouding bevordert de motorische ontwikkeling en is goed voor de arm-, nek- en rugspieren van je baby.

Valt je baby toch in slaap in buiklig, bijvoorbeeld in de box? Leg hem dan voorzichtig op zijn rug.

In ruglig wordt de sociale ontwikkeling van je baby bevorderd. Je baby pikt alle stimuli in de omgeving op: geluiden, kleuren, beweging, lachende gezichten van mama en leuke grimassen.

Wat als de baby oprispingen heeft?

Bij oprispingen in ruglig zal hij zich niet vlugger verslikken dan wanneer hij op de buik zou liggen. Zelfs voor een zieke baby is rugligging de beste houding. Hoofdje en gezicht blijven minder bedekt dan bij buiklig, waardoor de koorts vlugger verdwijnt. Leg de baby niet op zijn buik te slapen omdat hij huilt of geïrriteerd is. Ook op deze moeilijke momenten leg je hem best in ruglig.

Wat als mijn baby zichzelf omdraait?

Dit kan je voorkomen door je baby te laten slapen in een trappelzak/slaapzak en met een fopspeen in zijn mondje. Zorg ook voor een harde matras, zodat wanneer je baby toch op zijn buik draait hij niet met zijn mondje en neusje in de zachte matras verdwijnt.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.