Veilig slapen

'Hoe weet ik of mijn dochtertje veilig slaapt? Wat is de juiste temperatuur, en hoe weet ik of ze het in de winter wel warm genoeg heeft?'

 

​Rust en regelmaat

De basis voor een veilige slaapsituatie is rust en regelmaat. Zorg voor een rustige overgang van dag naar nacht en een vast slaapritueel. Bij ingrijpende gebeurtenissen, zoals de eerste keer naar de crèche, hou je best enkele dagen het slapen extra in de gaten.

Welke temperatuur is goed voor mijn baby? 

Als ouder wil je niets liever dan dat je baby het lekker warm heeft. Warmte is echter veel meer dan koude de grote vijand van een baby. Maak dus niet de vergissing je baby onder te stoppen met een donsdeken, met ook nog eens de centrale verwarming op een lekker temperatuurtje.

Of het nu winter of zomer is, een baby voelt zich het best bij een kamertemperatuur van ongeveer 18°C. De eerste 8 weken kies je best een temperatuur tussen 18°C en 20°C. Overdag kan je de baby in een rustige woonkamer laten slapen. ’s Nachts leg je haar in een eigen bedje in jouw kamer (zeker tot 6 maanden oud).

Naast de juiste temperatuur is een goede verluchting essentieel. Zo niet bestaat er steeds een kans op CO-vergiftiging

Verder let je best ook op de slaapkledij van je baby. Kleed je baby niet te warm aan en controleer regelmatig of je baby het niet te warm heeft. Dit kan je gemakkelijk doen door aan de hals te voelen. Bij koorts dek je je baby minder warm toe.

Wat is een veilig babybedje?

Gebruik een veilig bed en veilig bedmateriaal. Informeer je grondig voor je overgaat tot een aankoop. Kind en Gezin biedt uitgebreide informatie over de vereisten.

Mag ik een donsdeken gebruiken?

Neen. Als je als volwassene te warm hebt, trap je de dekens van je af. Een baby heeft hiervoor de kracht niet. Gebruik daarom nooit een donsdeken (pas vanaf 1 jaar). Een licht dekentje is veel veiliger voor de baby. Bij een trappelzak hoeft het niet echt, maar het kan je baby wel een beschermd gevoel geven. Stop het dekentje echter niet in een dekbedhoes, want dan kan je baby eronder schuiven of het deken over zich heen trekken. Bij een deken dat aan drie kanten is ingestopt, is dit veel moeilijker. 

Gebruik ook nooit een elektrisch deken of een kersenpitkussen.

Een veilige slaapzak

Wij raden een trappelzak of slaapzak met armsgaten aan, zeker vanaf de leeftijd van 3 maanden. Een slaapzak helpt immers het risico op wiegendood te beperken.

Kies voor een katoenen, ongevoerde slaapzak. Zorg ervoor dat de slaapzak passend is. Als de openingen te ruim zijn kan je baby immers in de zak verdwijnen.

Een veilige slaapzak sluit niet met knopen of strikjes, maar met een rits naar de onderkant toe (zodat de baby er niet zelf bij kan). 

Wat moet er in een babybedje?

In een bedje horen enkel een harde matras, een lakentje en een dekentje. Een babybedje dient enkel om in te slapen. Vermijd daarom speelgoed in bed. Gebruik geen hoofdbeschermers, hoofdkussens of schapenvachten. Het bedje staat uiteraard niet te dicht bij de verwarming.

Mag een knuffel mee in bed?

Knuffels zijn te vermijden in bed, zeker grote en kussenachtige knuffels. Uitzonderingen vormen doekjes, bijvoorbeeld een zakdoek. Kinderen zijn vaak gehecht aan hun knuffel en vallen gemakkelijker in slaap met hun knuffel. Eventueel kan je de knuffel toelaten bij het inslapen en wegnemen als je kindje slaapt.

Mag de fopspeen mee in bed?

Sommige kindjes slapen makkelijker in met een fopspeen. Dit mag, maar neem de fopspeen weg zodra je kindje in slaap is gevallen. Gebruik in geen enkel geval een fopspeenketting in bed.

Bij jou in bed?

Voor jouw baby is het belangrijk te weten welke plek geassocieerd is met slapen. Daarom is een eigen bedje belangrijk om zelfstandig te leren inslapen. Neem de baby dus liefst niet bij jou in bed. Tot de leeftijd van 6 maanden kan je wel het bedje op de kamer van de ouders plaatsen.

Mag ik een maxi-cosi gebruiken als bedje?

Het is niet de bedoeling dat je baby uren na elkaar in een maxi-cosi ligt. Op bezoek is het uiteraard gemakkelijk maar daarom nog niet gezond voor de rug van de baby. Indien mogelijk, neem dan wanneer je op bezoek gaat een reisbedje mee. Dat is veiliger én comfortabeler voor je baby.

Hoe kan ik wiegendood voorkomen?

Lees hier meer over de preventie van wiegendood.

Veilig slapen bij de babysit

Komt iemand op je kindje passen? Maak dan een aantal afspraken met de babysitter. Leg het slaapritueel uit, de manier waarop je de baby instopt, de kamertemperatuur, … 

 

Lees meer over:

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.