Autozitje

'Waar moet ik op letten bij de aankoop van een autozitje?'
 

Zorg ervoor dat je baby altijd klikvast zit in een autozitje aangepast aan de leeftijd en het gewicht.

Controleer of het autozitje een E-label heeft

Het autozitje moet voorzien zijn van een E-label. Dit is een etiket met een cirkel met "E" gevolgd door een cijfer. Dit bewijst dat het zitje is goedgekeurd volgens de Europese Veiligheidsnorm.

Sinds 2008 moeten alle autozitjes voldoen aan de normen: R44/03 of R44/04.

Om te weten of een zitje hieraan voldoet, moet je kijken naar het homologatienummer. Dit nummer (dat bestaat uit veel cijfers) vind je onderaan op het etiket. Dit homologatienummer moet beginnen met 03 of 04.

Plaats het zitje tegen de rijrichting

Autozitjes voor baby’s (Categorie 0+,type maxi cosi) moeten steeds tegen de rijrichting geplaatst worden. Bij een botsing wordt je baby beter beschermd tegen nekletsels. Vergeet niet dat je baby in verhouding tot volwassenen een zeer groot en zwaar hoofd heeft. De nek biedt tijdens een botsing onvoldoende weerstand, zodat het hoofdje naar voor schiet.

Installeer het autozitje liever achteraan. De passagiersstoel is immers de gevaarlijkste plaats bij aanrijding. Bovendien is de wagen vooraan vaak uitgerust met airbags. Deze kunnen gevaarlijk zijn voor je baby. Een babyautostoel categorie 0+ mag alleen vooraan geplaatst worden als de airbag uitgeschakeld is.

Reiswieg

Een speciale goedgekeurde reiswieg die aan de achterbank kan worden  vastgemaakt met een speciaal beveiligingssysteem kan je ook gebruiken in de wagen. In de wieg ligt je kindje nog eens vast met een beveiligingsmiddel. Deze reiswiegen zijn veilig en goed voor de babyrug, maar nemen veel plaats in. Bovendien wordt je baby ongeveer na zes maanden te groot voor de wieg, en mag je dan terug op zoek naar een autozitje.

Niet doen!

  • Je baby op je schoot nemen en stevig vasthouden.

  • Je baby met een “beschermende” hand tegenhouden terwijl hij niet vastzit.

  • Je baby op de schoot nemen met de gordel aan.

Dit is wellicht goed bedoeld maar het kan levensgevaarlijk zijn. Ook wanneer je samen met de baby in de gordel zit, want bij een ongeluk wordt de baby tussen jouw lichaam en de gordel geplet.

Controleer of je wagen isofix bevestingspunten heeft

Isofix is een systeem waarbij het zitje wordt vastgemaakt aan de binnen structuur van de wagen. Het zitje wordt dus niet vastgemaakt met de autogordel, maar met bevestigingspunten aan het zitje die je vastklikt in speciale haken tussen de zitbank en de rugleuning van de autozetel.

Je kunt het isofixsysteem enkel gebruiken in wagens die uitgerust zijn met isofix bevestigingspunten. Dit is niet voor elke wagen het geval. Als je wagen geen Isofix bevestigingspunten heeft, moet je het autozitje vastmaken met de gordel.

Koop je zitje tweedehands

Zeker voor het eerste autozitje kan je ook uitkijken naar een tweedehandszitje. Deze zitjes worden meestal maar een jaar gebruikt en zijn nadien nog in zeer goede staat. Bij de tweedehandsaankoop dien je wel op het volgende te letten.

  • Voor de prijs die je betaalt, wil je niet alleen het autozitje, je moet er ook de handleiding bij krijgen.

  • Alle riempjes van het zitje moeten nog in uitstekende staat zijn.

  • Alle sluitingen moeten nog perfect werken.

  • Het model moet voldoen aan de actuele veiligheidseisen. Controleer of het E-label niet verouderd is (momenteel voldoen R44-03 en 04 aan de normen, R44-01 en 02 voldoen niet meer aan de huidige veiligheidsnormen).

Hou je baby niet te lang in het zitje

De kuipvormige zitjes voor jonge baby’s zijn niet geschikt om je baby langdurig in te laten zitten, omdat de rug van je baby in dergelijke zitjes gekromd zit. Hou de verplaatsingen daarom zo kort mogelijk of onderbreek je autorit af en toe om je baby wat te laten bewegen.

 
 

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00