Brandwonden

 

‘Hoe kan ik vermijden dat mijn baby zich verbrandt aan heet water?’

Heet water kan brandwonden veroorzaken bij jonge kinderen, maar naast het bad kan ook de keuken een gevaarlijke plaats zijn.

Badwater

Als je je baby een badje geeft, let er dan op dat de temperatuur van het water niet te warm is (maximum 37°C). Laat je baby nooit alleen in bad, ook niet als de bel of de telefoon gaat. Als je kindje wat ouder wordt, bestaat ook het risico dat hij de warmwaterkraan kan opendraaien. Hou dit in de gaten.. Beperk de temperatuur van het warm watercircuit door de boiler in te stellen op maximum 50°C voor een geiser en 60° voor een boiler (reservoir), je zet dit best ook niet lager omdat er dan een risico is voor een legionella besmetting.

Keuken

De keuken is geen geschikte speelruimte voor jonge kinderen. In de ruimte zijn enkele gevaarlijke voorwerpen aanwezig. Naast de aanwezigheid van apparaten zoals een kookfornuis en een oven, wordt in de keuken vaak gewerkt met warme vloeistoffen.

Een open keuken is heel leuk, maar besef dat je kindje er gemakkelijker in en uit kan lopen, ook tijdens het koken. Zorg dat je kindje in de box zit tijdens het koken of plaats een veiligheidshekje. Zo vermijd je mogelijke ongelukken.

Brandwonden

Er zijn eerstegraads, tweedegraads en derdegraads brandwonden. Bij een eerstegraads brandwonde is de huid nog intact , maar wel rood en pijnlijk. De wonde doet een beetje denken aan zonnebrand. Bij een tweedegraads brandwonde is de huid rood, pijnlijk en bedekt met blaren. Bij een derde graad is de huid kreeftrood tot zwart en aanvankelijk nauwelijks pijnlijk.

Eerste hulp bij brandwonden: EERST WATER, DE REST KOMT LATER!

     

  • Hou de wonde minimaal 20 minuten onder stromend water.

  • Breng geen zalf aan op grotere brandwonden.

  • Bescherm de wonde met een steriel verband of kompres.

  • Laat de wonde nakijken door een arts.

Verwijder tijdens de koeling de kledij die niet aan de huid kleeft en dek de wonde steriel af. Bij lichte brandwonden breng je een zalf voor brandwonden aan, vooraleer een steriel verband op de wonde te leggen. Neem contact op met je huisarts als er een grote oppervlakte verbrand is, als er blaren zijn of als de huid er aangetast uitziet. Vooral brandwonden aan hoofd, hals, handen, voeten en geslachtsorganen moeten in het oog gehouden worden.

Wat je niet mag doen:

  • Verwijder geen dode huid.

  • Doorprik geen blaren.

  • Doe geen boter of ijs op de wonde.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00