Draagdoekentips voor je baby

 

'Ik beval binnenkort van onze eerste zoon. Eén van de babyspullen die we willen aanschaffen is een draagdoek. Maar wat is een goede draagdoek, en hoe begin je daar nu precies aan?'

Draagdoek kiezen

In een ergonomische babydrager kan je de stof uitspreiden van knieholte naar knieholte en blijft de rug van je baby mooi rond. Zo kan je baby de voor hem natuurlijke en aangeboren kikkerhouding aannemen.

Er zijn verschillende soorten dragers die geschikt zijn voor een baby, bijvoorbeeld:

 • een knoopdoek (rekbaar of geweven)

 • een ‘mei tai’ (een symmetrische draagdoek oorspronkelijk uit Azië)

 • een ‘ring sling’ (een draagdoek over één schouder)

 • een voorgevormde ergonomische drager 

Kies de draagdoek die het beste aan jouw verwachtingen en wensen voldoet. Test bij voorkeur een aantal modellen uit om te weten wat je ligt en wat niet.

Meer informatie over verschillende modellen van babydragers vind je op http://draagconsulenten.be/ of via e-mail info@draagconsulenten.be. Zij helpen jou graag verder.

 

Hoe?

Een baby correct dragen met een knoopdoek ziet er soms ingewikkeld uit en vraagt wat oefening, maar eens je het onder de knie hebt, merk je hoe handig en comfortabel het is. Laat je helpen door een draagconsulent als het niet lukt of vraag tips bij een vriendin of kennis die hier ervaring mee heeft. Zeker de eerste keer kan deze hulp goed van pas komen!

Draag je baby vanaf de geboorte bij voorkeur rechtop. Baby’s vinden het prettig om rechtop te zitten. Rechtop dragen bevordert bovendien de natuurlijke houding, de heupontwikkeling, de spijsvertering en de ademhaling van je baby.

Draag je kindje best niet op je buik met het gezicht naar voren. Deze draagwijze wordt algemeen afgeraden door draagconsulenten en de meeste draagdoekfabrikanten omdat het een correcte en ergonomische houding (ronde rug, kikkerhouding, …) verhindert.

Wanneer?

 

Een pasgeboren baby kan al vroeg in een draagdoek gedragen worden (na week één), op voorwaarde dat dit op een correcte manier gebeurt: rechtop, in kikkerhouding, goed ondersteund. Ben je niet zeker of jouw drager of draagwijze geschikt is voor een pasgeborene, neem dan contact op met een draagconsulent.

Pas op: de meeste draagzakken zijn pas geschikt als je baby ongeveer 3 maanden is.

Voor een pasgeborene kies je best voor een rekbare of geweven doek: deze doek volgt de lichaamsvorm van je kind en geeft (mits correct geknoopt) voldoende steun en geborgenheid.

Hoe lang?

Als je je kindje correct draagt in een kwalitatieve draagdoek kan je zo vaak en zo lang dragen als jullie beide fijn vinden.

Sommige peuters worden nog graag regelmatig gedragen en dat kan prima. Wanneer je peuter ziek of vermoeid is, kan rusten op mama’s of papa’s buik of rug erg welkom zijn!

Voordelen

 • ​Baby’s hebben huidhonger en willen dicht bij hun mama of papa zijn. Dicht tegen mama of papa aan gedragen worden geeft rust, geborgenheid en een veilig gevoel. De drang naar lichaamscontact is een normale basisbehoefte die je als ouder op deze manier eenvoudig kan invullen.
 • In een draagdoek of een andere ergonomische drager (dus geen draagzak) zit je kindje in een natuurlijke, comfortabele houding die zijn lichaam stevig ondersteunt en zijn ontwikkeling stimuleert.
 • Je baby kan vanop je buik, heup of rug op een geborgen en veilige manier deelnemen aan het dagelijks leven binnen en buiten het gezin. Wanneer de prikkels hem even te veel worden kan hij zich makkelijk afsluiten door z’n hoofd neer te vleien en een dutje te doen in de doek.
 • Dragen bevordert de hechting tussen de baby en de drager.
 • Dragen is praktisch voor jou als ouder, in het bijzonder als je nog meer kinderen hebt rondlopen die je aandacht vragen. Je hebt je handen vrij voor huishoudelijke taken en voor je andere kinderen terwijl je je baby dicht bij je houdt. Wees echter voorzichtig met het bereiden van voedsel of drinken van warme dranken. Bovendien kan je baby gewoon slapen in de draagdoek waar en wanneer hij maar wilt. Je bent dus een stuk mobieler en flexibeler als ouder.
 • Wie wel eens op een drukke markt, in smalle steegjes met kasseien of in volle winkels met roltrappen heeft gewandeld of bus, tram en trein heeft genomen met een kinderwagen weet wat we bedoelen als we zeggen dat een draagdoek écht een stuk praktischer is… en handsfree bovendien!
 • Babydragen is gewoon erg fijn en gezellig, voor jou en voor je kind.
 

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00