Eerste tandjes

"Wanneer komen de eerste tandjes door? Doet dit pijn? Wat kan ik doen om de pijn te verzachten en hoe verzorg ik de doorkomende tandjes?"

Wanneer?

Tussen 5 en 9 maanden krijgt een baby meestal zijn eerste tandjes. Sommige baby’s zijn veel vroeger, andere dan weer veel later. Zo zijn er kinderen die kort na de geboorte al een eerste tand hebben, en kinderen die wachten tot hun eerste verjaardag.

Meestal komen tanden in volgende volgorde door:

  • onderste of bovenste snijtanden

  • tanden aan weerszijden van de snijtanden

  • kiezen

  • hoektanden

  • tweede reeks kiezen

In het Gezondheidsboekje van Kind en Gezin kan je noteren wanneer de tanden bij jouw kind doorbraken. Een leuke herinnering om later eens naar terug te kijken.

Klachten

Huilen is wellicht de grootste ‘klacht’ als de tandjes doorbreken. De druk van de doorkomende tandjes kan pijn doen. Je baby kan ook wat heviger reageren, slechter slapen, minder eten en bijten op alles wat binnen zijn bereik ligt. Bijten op speeltjes, boekjes en vingers zijn typische tandpijnfenomenen. Je baby kan ook wat kwijlen en hoesten.

Het duwen van de tanden op zich geeft geen koorts, maar wanneer je kindje door de pijn erg onrustig is en veel beweegt kan het wel een lichte temperatuurverhoging tot 38°C hebben.

Wanneer je baby langdurig koorts heeft, is er wellicht iets anders aan de hand. Bij volgende symptomen vraag je best het advies van je arts:

  • oorpijn

  • diarree

  • braken

  • huid- en luieruitslag

Ook wanneer het tandvlees dat rond de doorkomende tand spant erg rood is en er ontstoken uitziet raadpleeg je best je arts. Er kan in dit geval sprake zijn van een infectie.

Hoe weet ik of een tand erdoor komt?

Je kan zelf vaststellen wanneer de tandjes doorkomen door met je vinger langs het tandvlees te wrijven. Wanneer de tand bijna door het tandvlees breekt voel je er een harde ribbel of bobbel onder zitten. Door de spanning is het tandvlees bovendien lichter van kleur of net ietwat roder en gezwollen.

Kan ik iets doen om mijn kind te kalmeren?

Je kan de pijn wat milderen door met je vinger zachtjes het tandvlees van je kindje te masseren. Een harde bijtring kan het doorkomen van de tandjes stimuleren.

Er bestaan een aantal middelen die de pijn kunnen verzachten, zoals tandgels en druppels. Beiden zijn verkrijgbaar in de apotheek, maar gebruik je  enkel op doktersadvies.

Hoe moet ik de tandjes verzorgen?

Vermijd tandplak. Tandplak ontstaat door bacteriën die voedingssuikers (uit fruitsuikers en melkvoeding) omzetten in zuren. Deze laatste veroorzaken gaatjes.

Vanaf het eerste tandje (!) tot 2 jaar poets je dagelijks met een erwtje fluoridehoudende peutertandpasta* om tandplak te vermijden. Je mag 2x per dag poetsen, poets zeker 's avonds. Je gebruikt voor het poetsen een tandenborstel met een kleine kop. 

Als je kind zure voeding eet of drinkt, wacht je best één uur vooraleer je de tanden poetst. Het oppervlak van tanden en kiezen wordt zachter door de inwerking van zuur. Als je direct na het eten of drinken van zuur de tanden poetst, kan je de glazuurlaag gemakkelijk wegpoetsen en verergert tanderosie. Voorbeelden van zure voeding zijn frisdranken (ook al smaken ze zoet, de zure smaak wordt gecamoufleerd door suikers of zoetstoffen) en fruit. Je kan vlak na het eten van zure voeding, het zuur neutraliseren door de mond te spoelen met water.

Flesje en zoete fopspeen vermijden

Een flesje zet aan tot voortdurend drinken met kleine slokjes. Op die manier krijgen de tanden nooit een rustmoment en kunnen ze zich niet herstellen. Je leert je kindje best vanaf 6 à 8 maanden uit een beker drinken.

Een zoete fopspeen met honing of een gezoet nachtflesje voor het slapengaan is helemaal af te raden voor het babygebit.

 

* 500 tot maximum 1000 ppm fluoridegehalte. Tandpasta verkrijgbaar in de winkel of apotheek, de concentratie fluor staat altijd vermeld op de verpakking.

 

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00