Herbruikbare luiers

'Ik overweeg om herbruikbare luiers te kopen. Ik heb gehoord dat ze goed zijn voor het milieu, maar is dit wel zo? En zijn ze niet erg onpraktisch?'

Gebruiksvriendelijk?

Het spreekt voor zich dat herbruikbare luiers een andere aanpak vergen dan de klassieke wegwerpluier. Je kiepert ze niet zomaar in de vuilbak bij elke verluiering. Het gaat er hem natuurlijk net om minder afval te creëren.

De herbruikbare luier bestaat, afhankelijk van het merk, uit twee of drie delen: broekje, katoenen luier en (katoenen of papieren) inleggers. Om lekkages te vermijden wind je de onderdelen op correcte wijze om de baby. Een passende luier, afgesteld op het gewicht van je baby, is daarom essentieel. Eens je wat geoefend hebt, wordt het gebruik van de luiers kinderspel.

Het wassen en drogen vraagt enige organisatie en tijd. Want hoewel de moderne wasbare luier erg verschilt van de katoenen doeken uit grootmoeders tijd, blijft dit de reden waarom veel ouders bij de wegwerpvariant blijven. Vuile luiers en inleggers worden tot de volgende wasbeurt in een afgesloten emmer bewaard. Hou een aantal propere exemplaren binnen handbereik voor volgende verluieringen.

Milieuvriendelijk?

Klassieke wergwerpluiers zorgen voor ruim 1 ton afval per kind. Dit is 4 % à 6 % van de totale afvalberg in ons land. De wasbare luier zorgt dan wel voor een aanzienlijke reductie van afval, toch zijn er factoren die ervoor zorgen dat wasbare luiers helemaal niet zo milieuvriendelijk zijn.

Met wasbare luiers verbruik je immers meer wasmiddelen, elektriciteit en afvalwater. Gelukkig kan milieubewust wassen de schade beperken:

  • Wassen in een volle en energievriendelijke (herkenbaar aan het A-label) machine op 60°C.

  • Drogen op natuurlijke wijze in plaats van in de droogkast.

  • De herbruikbare luiers moeten niet gestreken worden.

Prijskaartje?

Kiezen voor herbruikbare luiers vraagt in het begin een grote investering. Je moet immers genoeg luiers en inleggers in huis  halen om steeds het interval tussen verluiering en wasbeurt te kunnen overbruggen.

In aankoop zijn deze luiers in verhouding meestal goedkoper dan de duurdere gebleekte wegwerpluiers, maar ten opzichte van de goedkopere merken worden ze pas voordelig wanneer ze voor meerdere kinderen gebruikt worden. Denk je aan twee of drie kinderen? Dan zijn deze luiers zeker het overwegen waard.

Bepaalde gemeenten in België voorzien een financiële tegemoetkoming voor ouders die voor wasbare luiers kiezen en hierdoor iets aan het afvalprobleem willen doen.

Meer info? Surf naar www.ovam.be

Verkooppunten van herbruikbare luiers vind je op www.stip.ovam.be

 

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00