Met je baby op de fiets

'Vanaf volgende maand gaat onze zoon 2 dagen per week naar de kinderopvang. Aangezien we maar 1 wagen hebben, zal mijn man hem af en toe met de fiets brengen. We dachten gebruik te maken van een fietskar, waar we de Maxi Cosi in kunnen bevestigen. Waar moeten we op letten en is een baby niet te jong voor een fietskar?'

Volgens het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) rijden baby’s jonger dan 3 maanden beter niet mee op de fiets. Het is onveilig omdat ze hun hoofdje nog niet zelfstandig rechtop kunnen houden.

Autozitje op bagagedrager

Met een speciale drager kan je een autozitje (type Maxi Cosi) achterop de fiets bevestigen. Pas wel je rijgedrag aan, gezien je fiets wat extra gewicht meedraagt. Een fietszitje wordt pas aangeraden zodra je kindje zelfstandig rechtop kan zitten (tussen de leeftijd van 6 en 12 maanden). Dit fietszitje moet aan bepaalde veiligheidsvoorschriften voldoen. Meer informatie vind je op www.bivv.be.

Plaats het fietszitje bij voorkeur op de bagagedrager, en dus niet vooraan op het stuur. Het fietszitje kan in de weg zitten van de remkabels en kan ervoor zorgen dat het stuur minder ver kan draaien, waardoor je minder scherpe bochten kan maken.

In de fietskar

Kinderen kunnen mee in de fietskar wanneer ze zelfstandig rechtop kunnen zitten (tussen de leeftijd van 6 en 12 maanden). Baby’s tussen 3 en 6 maanden mogen enkel mee indien de fietskar uitgerust is met een bijkomend autozitje en een goede vering. Toch is het opletten geblazen, want je jonge baby is nog niet voldoende bestand tegen de schokken tijdens de rit.

Er zijn in de handel ook ‘babyschalen’ (of ‘babyschelpen’) verkrijgbaar voor montage in een fietskar. Dit zijn stevige zitjes speciaal ontworpen om baby’s van 3 tot 9 maanden te vervoeren. Je monteert ze met de riemen van de fietskar.

Draag steeds een fietshelm en doe ook je baby een aangepaste fietshelm op. Controleer voor vertrek of je baby goed vastzit (met gespen/gordels) en zorg ervoor dat de rug en nek van je baby goed ondersteund zijn. Vergeet ten slotte niet je kindje warm genoeg aan te kleden, want op de fiets kan er heel veel wind zijn!

Ook een fietskar is onderhevig aan een aantal veiligheidsrichtlijnen. Lees daarover meer op www.bivv.be.

 

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00