Schudden

 

'Schudden met een baby kan gevaarlijk zijn, maar welke risico's houdt het precies in?'

Schudden is altijd gevaarlijk

Een baby door elkaar schudden kan ernstige gevolgen hebben. Dit noemt men het SIS-syndroom (Shaken Infant Syndrome).

Als een baby langdurig huilt en je slaagt er maar niet in om hem te troosten, kan je in een moment van frustratie of extreme vermoeidheid de neiging hebben om je baby even door elkaar te schudden. Toch kan dit ogenblik van wanhoop erge gevolgen hebben.

Een babyhoofdje is immers zwaar. Als het heen en weer geschud wordt, kunnen er fijne adertjes in de hersenen scheuren die bloedingen veroorzaken. Dit kan leiden tot hersenbeschadiging, stuipen, blindheid, doofheid, leermoeilijkheden en zelfs tot het overlijden van de baby.

Soms lijkt je baby niet te ademen en raak je even in paniek. De baby wakker schudden is dan bijna een automatische reactie. Niet doen is de boodschap! Artsen raden aan om je baby aan zijn voetzooltjes te kriebelen of hem in je armen te nemen (vergeet niet het nekje te ondersteunen).

Huilbaby?

Als je baby vaker dan gewoonlijk huilt, is frustratie niet ver te zoeken. Laat het niet tot schudden komen en roep hulp in als je denkt dat je baby overmatig huilt. Neem contact op met je huisarts of verpleegkundige, of praat over het huilprobleem met een persoon die je in vertrouwen neemt.

Dringend met iemand bellen? Tele-onthaal kan je bereiken op het nummer 106.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00