Tanden poetsen voor baby's

'Moet ik mijn baby's tandjes al poetsen? Welke tandenborstel moet ik daarvoor kopen? Mag ik gewone tandpasta gebruiken? Hoe begin ik eraan?'

Waarom is tanden poetsen nodig?

Heeft je baby tandjes? Dan kunnen etensresten op het tandvlees en rond de tanden blijven zitten. Er wordt dan een plakkerig laagje gevormd: de tandplaque. In de tandplaque zitten bacteriën die voedingssuikers omzetten in zuren. Die zuren kunnen gaatjes veroorzaken. Dit is ook bij melkvoeding het geval. Zuigflescariës is een vorm van tandbederf op heel jonge leeftijd (vanaf 12-18 maanden). Het ontstaat door de langdurige aanwezigheid van suikers in de mond van de peuter.

De tandplaque moet dus dagelijks verwijderd worden door te poetsen. Ook bij baby’s. Want zo voorkom je tandbederf en tandvleesontstekingen.

Welke tandenborstel gebruik ik?

Gebruik een gewone kindertandenborstel, eventueel kan in het begin een vingertandenborstel gebruikt worden. Zodra de haartjes uit elkaar gaan staan, kan je beter een nieuwe tandenborstel aanschaffen. Dit zal ongeveer vier keer per jaar nodig zijn. Spoel de tandenborstel na gebruik. Bewaar de borstel altijd rechtop en droog.

Moet ik elke dag de tandjes van mijn baby poetsen?

·         0 tot 2 jaar:
Begin te poetsen van bij de doorbraak van het eerste tandje. Zo wordt je kind het langzamerhand gewoon en het beschermt tegen gaatjes. Een gaaf melkgebit is de beste garantie voor een gezond definitief gebit. De tandjes poetsen kan met een tandenborstel met een klein kop. Voor kinderen vanaf 6 maanden (1ste tandje) tot en met 5 jaar bestaat er speciale peuterpasta’s met minder fluoride (500 tot 1000 ppm). Gebruik een klein beetje peutertandpasta. Neem baby of peuter op de schoot voor het poetsen. Zo zit je kind stabiel.
·         2 tot 6 jaar:
Gebruik een tandenborstel met een kleine kopje en een steel voor de grip. Gebruik een aangepaste fluoride tandpasta (<1000ppm). Laat je kind zelf 2 maal per dag gedurende 2 minuten zijn tanden poetsen,
zo leren ze het zelf. Poets daarna de tanden van je kind nog even na, poets vooral de binnenzijde van de tanden. Kinderen poetsen vooral de tanden vooraan.  

Moet ik speciale tandpasta gebruiken?

Omdat jonge kinderen regelmatig tandpasta inslikken, is het aan te bevelen bij kinderen tot 6 jaar fluoridehoudende peutertandpasta te gebruiken. Deze peutertandpasta koop je in de winkel of bij de apotheker. De tandpasta bevat een aangepast fluoridegehalte (500 tot 1000 ppm. fluoride). De hoeveelheid van de tandpasta is de grootte van een erwt. Vanaf 6 jaar kan je een gewone fluoridehoudende tandpasta gebruiken (1450 ppm) en dan mag 1 à 2 cm gebruikt worden.

Hoe moet ik de tandjes van mijn kindje poetsen?

Poets rustig met korte heen en weer gaande bewegingen. Ook langs de tandvleesrand moet de plaque zorgvuldig worden weggepoetst. Om geen enkel plekje over te slaan is het verstandig een vaste volgorde aan te houden: achtereenvolgens de binnenkant, de buitenkant en de kauwvlakken van de tanden en kiezen. Vanaf de leeftijd van 18 maanden is je peuter er klaar voor om zelf te leren poetsen. Het is een leuke oefening in zelfstandigheid. Laat hem er gerust op los poetsen, maar poets achteraf nog eventjes na zoals het hoort (tot 10 jaar). Zo leert je kind in een mum van tijd een goede gewoonte aan.

Wanneer neem ik mijn kind mee naar de tandarts?

Als er geen problemen zijn, kan je je peuter vanaf het tweede jaar meenemen voor een tandartsbezoek. Dit is echt beter dan te wachten tot het eerste gaatje verschijnt. Je kind went aan het lokaal en de handelingen van de tandarts. Zo vermijd je dat je kind van bij het begin het tandartsbezoek in verband brengt met pijn.

Een zoete fopspeen in de mond: een echte afrader!

Voor een gezond gebit is het aantal maaltijden per dag  belangrijk. Bij elke maaltijd (ook tussendoortjes!), komt er een zuurstoot op de tanden. Door zo’n zuurstoot ontstaan er gaatjes. Het is dus niet goed om de hele tijd te eten. Leg je baby ook nooit te slapen met een zoete fopspeen. 's Nachts produceert de mond minder speeksel en is er minder spoeling van de tanden. Er is dan voortdurend een zuurstoot waardoor zuigflescariës kunnen ontstaan.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00