Babyspeelgoed

‘Als ik een speelgoedwinkel binnenstap, word ik soms overweldigd door het grote speelgoedaanbod voor baby's. Zeker als de Sinterklaas- en kerstperiode eraan komt. Als ouder wil ik het beste voor mijn kind. Maar ik stel me toch de vraag: wat is nu echt nodig?’

Algemeen

Aandacht

Elke ouder wordt geconfronteerd met een absoluut overaanbod aan speelgoed. Weet echter dat je baby vooral veel belang hecht aan jullie momenten samen.
Jij bent voor je baby het leukste speelgoed. Speel dus vooral samen met je baby: kijk samen verbaasd in het rond, praat en benoem wat je ziet. Laat je baby kennis maken met je gezichtsuitdrukkingen. Gebruik de speelmomenten om elkaar te leren kennen.

Meer speelgoed is niet noodzakelijk beter. Probeer voor je baby een interessante, aantrekkelijke omgeving te scheppen die aanzet tot spelen. Maar besef dat spelen spontaan gebeurt, vaak met wat voorhanden is. Het is niet uitzonderlijk dat je een gloednieuw stuk speelgoed aan je baby presenteert en hij doodleuk met je sleutels begint te spelen.

Nieuwsgierig

Jonge baby’s kijken als ze wakker worden nieuwsgierig in het rond. Je kan daarom een kleurig mobieltje boven de wieg hangen. Om de nieuwsgierigheid van je baby echt te stimuleren hou je best in de gaten dat interessante objecten zich niet te ver van je baby bevinden. Let daarom op de afstand: als de mobiel te hoog hangt of het object te veraf staat zal het je baby niet boeien.

In een relax of op de speelmat kan je baby veel zien. Door hem op de speelmat in buiklig te leggen, kan je baby bovendien het hoofdje leren opheffen.
Jonge baby’s hebben bijzondere interesse voor het menselijk gezicht en de menselijke stem. Het is dus echt niet zo gek om je baby dicht bij je te nemen, hem aan te kijken en tegen hem te praten!

Babyspeelgoed

​Dingen die geluid maken

Voorwerpen en geluiden die je baby ziet, trekken de aandacht van je baby. Een muziekdoos of muziekmobieltje zal zeker succes hebben. Je kan gemakkelijk zelf muziek produceren, bijvoorbeeld met een houten lepel in een blikken doos. Ook als jij een lied zingt voor je baby, zal dit hem uitermate bevallen.

Rammelaar

Tussen 3 en 4 maanden begint een baby voorwerpen vast te houden. Hij oefent het grijpen en zal elk voorwerp onderzoeken, in de mond steken of ermee slaan. Grote blokken, rammelaars en allerlei badspeeltjes zijn hiervoor geschikt. Wanneer je een rammelaar aankoopt, zorg er dan voor dat hij:
  • licht genoeg is
  • makkelijk vast te houden is
  • een korte steel heeft, zodat je kindje niet in zijn gezicht slaat

Babygym

Ook het trappelen met de voetjes wordt in deze periode krachtiger. Een babygym en een trappelspeeltje aan het voeteneinde van het bedje zijn heel geschikt speelgoed. Enkele aandachtspunten: de speeltjes die aan de babygym hangen mogen niet te zwaar zijn en ze moeten bereikbaar zijn voor de grijpende handjes van je baby.

Stapelen, insteken en uithalen

Je baby vindt het bijzonder leuk om voorwerpen te stapelen, doosjes te openen of te sluiten. Insteken en uithalen is daarbij de favoriete activiteit. Samen eenvoudige balspelletjes spelen vindt je baby ook reuze.

Tastspeelgoed

Vanaf 6 maanden krijgt je baby belangstelling voor het effect van zijn eigen handelingen. Je baby kan nu zitten en dat betekent dat hij beide handen vrij heeft om speelgoed vast te pakken en te betasten. Hij vindt heel wat plezier in het kloppen met of gooien van speelgoed. Populair zijn allerlei vormen van houten speelgoed en speelgoed met reliëf. Ook voelboekjes zijn een aanrader. Kiekeboespelletjes met mama en papa worden in deze leeftijdsfase bijzonder gewaardeerd.

Huis-, tuin- en keukenspullen

Je zal merken dat je baby evengoed geboeid is door eenvoudige huis-, tuin- en keukenspullen. Niets leuker dan in de tuin het gras te voelen, een houten lepel vast te nemen of papa’s gsm te verkennen.

Badspeelgoed

Een eenvoudige badkuip gevuld met water staat er misschien maar wat treurig bij. Fleur het dagelijks badje op met kleurrijke waterspeeltjes.

Babyboekjes

Lezen begint bij de babyleeftijd. Erg jonge kinderen begrijpen het verhaal nog niet, maar ze kijken wel graag naar kleurrijke prenten en ze luisteren graag naar de stem van de voorlezer. Je baby kan bovendien heel erg genieten van dit moment.

Veiligheid

  • ​Als je speelgoed koopt, schenk dan voldoende aandacht aan veiligheidsaspecten. Kies speelgoed aangepast aan de leeftijd van je baby.
  • Let op het originele CE label, dit geeft aan dat het product voldoet aan bepaalde regels.
  • Kies voor stevig en stabiel speelgoed, zonder scherpe randen, hoeken of uitsteeksels.
  • Let op het materiaal (onbrandbaar, geen glas, hout zonder splinters, geen losse onderdelen, afwasbaar).
  • Reinig en ontsmet regelmatig het speelgoed.

Een bedje volstoppen met knuffels of speelgoed wordt afgeraden ter preventie van wiegendood. Als je kindje ouder wordt is het belangrijk dat het bed aangeduid wordt als een plaats waar geslapen wordt. Spelen gebeurt op een ander moment en op een andere plaats.

Bron:

  • Spelen … meer dan een spel, Kind en Gezin.
  • Het speelgoedboek. Marianne de Valck

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00