Fotoboek

De bolle buik, de geboorte, de eerste flesjes, een knus borstvoedingsmoment, het eerste fruitpapje/groentepapje, de eerste keer kruipen, staan, stappen. Het eerste jaar is een jaar vol ‘eerste’. Foto’s zijn een leuke herinnering aan die mooie momenten. Hier vind je alvast enkele tips voor een leuk en origineel fotoboek.

Fotoboek kiezen

Een leuk fotoboek begint bij de verzamelmap zelf. Een kleurige kaft, een fotoboek met een mooie prent, of een album waar je zelf de cover van maakt. Een cover kan je zelf maken door een wit album te kopen en er je baby met geverfde voetjes even te laten opstaan. Gebruik afwasbare, kindvriendelijke verf.

Lijm kiezen

Kleef de foto’s nooit zomaar in het boek met lijm of kleefband. Op lange termijn gaan je foto’s hieronder lijden. Ook lijm op waterbasis is af te raden omdat deze kan leiden tot rimpels in het papier. Voor het beste resultaat ga je even langs in een papier- of fotowinkel. Daar vind je speciale fotolijm, plakkertjes en hoekjes die je foto’s optimaal beschermen en bewaren.

Maak je fotoboek origineel met kaartjes en lokjes

Natuurlijk draait het bij een fotoalbum vooral om de foto’s, maar toch zijn er  dingen die je plakboek aantrekkelijker kunnen maken. Kies het mooiste felicitatiekaartje dat je ontving, neem het blaadje van de scheurkalender of een kopie van een officieel document en kleef het bij de foto’s om het geheel wat op te smukken. Ook persoonlijke dingetjes (eerste echo, bandje kraamkliniek, haarlokje…) dragen bij tot een levendig album waar jullie later met veel plezier zullen in grasduinen.

Minder geslaagde foto's

Wanneer je geregeld foto’s van je kind neemt, is het onvermijdelijk dat daar af en toe minder geslaagde exemplaren tussen zitten. Gooi deze echter niet weg. Je baby die nog net wegkruipt achter een deur, je baby in een ondefinieerbaar waas of je baby die net zijn hoofdje draait. Het zijn ideale foto’s voor een mooie collage.

Digitaal fotoalbum

Met je digitale camera of smartphone heb je duizenden foto’s voor je het weet. Deze foto’s op een goede manier bewaren, helpt je om er later je weg in terug te vinden. Enkele tips:

 • Bepaal eerst waar en hoe je de foto’s wil bewaren. Je kan ze bewaren op de harde schijf van je computer, een CD/DVD/USB, een externe harde schijf of een online opslagforum (zoals Picasa). Op zo’n online forum kan je je foto’s bewaren, beheren en plaatsen in een fotoalbum.

 • Maak één of meerdere mapjes aan. Sommige fototoestellen maken automatisch mapjes aan. Kies voor een opdeling die voor jou logisch is. Kies een naam die je achteraf gemakkelijk terugvindt en die duidelijk zegt wat je in dat mapje zal vinden.

 • Computers zijn minder betrouwbaar dan papier. Ze kunnen kapot gaan of crashen. Bewaar daarom je foto’s steeds dubbel op een externe schijf of USB-stick. 

 • Een fotograaf, maar ook heel wat winkels bieden een fotoservice aan. Vaak kan je via hun website een standaard album opvullen met je eigen foto’s.

 • Je kan digitale foto’s ook gebruiken om gepersonaliseerde herinneringen te maken. Bijvoorbeeld: sleutelhanger, draagtas, drinkbeker, muismat, kalender, agenda, ….

Herbenoem je foto's

Door foto’s te herbenoemen, kan je op basis van de bestandsnaam al zien over welke foto het gaat. Als je de foto’s afdrukt, verschijnt deze bestandsnaam op je foto achteraan. Als je een naam met een datum kiest, weet je ook bij afgedrukte foto’s meteen wanneer de foto genomen werd, nooit meer nadenken over hoe oud je kind op de foto is!

Herbenoemen is snel en eenvoudig:

 • Ga naar de map met foto’s die je wil herbenoemen.

 • Selecteer de bestanden die je wil herbenoemen.

 • Rechtermuisklik op het eerste bestand.

 • Kies ‘rename’/‘naam wijzigen’ uit het menu.

 • Schrijf een nieuwe naam en druk op enter.

 • Alle bestanden die je geselecteerd hebt, krijgen dezelfde naam gevolgd door een nummer.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00