Huisdieren

Een huisdier kan perfect blijven en hoeft geen gevaar te vormen voor de baby. Toch is het belangrijk over een aantal dingen op voorhand na te denken.

Tips en aandachtspunten

 • Laat je hond of je kat vóór de komst van de baby al wennen aan het idee dat er een nieuwe bewoner bijkomt. Laat het dier al eens ruiken aan gedragen kleertjes van de baby, of aan poeders of lotions die je zal gebruiken.

 • De komst van een baby is een grote verandering, ook voor het huisdier. Op sommige plaatsen mag het huisdier nu niet meer komen, de krabpaal staat nu op een andere plaats, … Huisdieren houden niet van te veel veranderingen in één keer. Het is belangrijk vóór de geboorte veranderingen geleidelijk aan in te voeren.

 • Laat je baby nooit alleen met je huisdier. Een dier is onvoorspelbaar, en reageert vooral op “prikkels”. Een baby kan zeer plots met de armen in het rond zwaaien, hard beginnen huilen, … Een dier begrijpt deze signalen niet, en kan ze interpreteren als gevaar.

 • Dit betekent niet dat je huisdier en de baby nooit in contact mogen komen met elkaar. Een regelmatig contact tussen huisdier en kind is aan te raden, maar moet steeds onder toezicht gebeuren.

 • Geef beiden de kans om elkaar te leren kennen: laat je hond snuffelen aan de kleertjes, de handjes, het speelgoed, …van de baby. Geleidelijk aan moet ook je jonge kind leren omgaan met een huisdier.

 • De baby slorpt vaak heel wat aandacht op. Toch is het belangrijk dat je ook voldoende aandacht blijft geven aan je huisdieren. Wanneer je je hond of kat aandacht geeft op het moment dat de baby in de kamer is, wordt de aanwezigheid van de baby een positieve gebeurtenis.

 • Een kat is vaak terughoudender dan een hond. Zo zal een kat zich soms terugtrekken om een eigen vertrouwde plek op te zoeken. Schrik dus niet als je kat wegvlucht van de baby. Hou ze niet tegen, maar zorg voor voldoende plekjes waar de kat zich kan terugtrekken.

 • Laat je huisdier nooit de kinderkamer betreden. Voor katten: doe de kamer liefst voor de komst van de baby al op slot, zo voorkom je dat je kat in de wieg van de baby springt.

 • De ontlasting van een kat kan gevaarlijk zijn voor een zwangere vrouw. Wanneer je zwanger bent, en nog nooit eerder toxoplasmose had, moet je erg voorzichtig zijn. Laat tijdens de zwangerschap dus de kattenbak door anderen schoonmaken. Als je het toch zelf doet, trek dan steeds handschoenen aan.

 • Het is belangrijk dat je je huisdier goed kent, zijn gedrag kan observeren en interpreteren. Als je veranderingen merkt in het gedrag van je huisdier, neem dan contact op met je dierenarts.

Als je baby begint te kruipen

In het tweede deel van het eerste levensjaar begint je baby te kruipen. Hou er dan rekening mee dat je een aantal nieuwe dingen moet aanleren:

 • respect voor het dier

 • niet aan de haren of de staart trekken

 • er niet achter rennen

Een dier zal bijna steeds een signaal geven dat hij dit niet leuk vindt: grommen, blaffen, blazen, … Het jonge kind begrijpt deze signalen nog niet en zal er dus mee doorgaan.

Eens kind en huisdier elkaar gewoon zijn, kan er een hechte vriendschap tussen beide ontstaan. Eens het kind wat ouder wordt, kan hij helpen bij de verzorging, spelen, aaien, … Vaak beleven beiden er erg veel plezier aan!

 

 

 

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00