Op reis met een heel jonge baby

 

Een jonge baby heeft minder moeite om zich aan te passen aan een nieuwe omgeving dan een eenjarige peuter. Op reis gaan met een jonge baby is dus zeker mogelijk.

Je reistas

Informeer bij je vakantiebestemming of volgende dingen aanwezig zijn:

 • babybedje (als je wandelwagen een reiswieg heeft, kan je die ook gebruiken natuurlijk)

 • bedlinnen voor het babybedje

Neem zeker mee:

 • het lievelingsspeelgoed van je kind, aangepaste spelletjes

 • spulletjes die je baby kent en waar hij aan gehecht is: knuffel, dekentje, ...

 • luiers en vochtige doekjes

 • alles voor de babyvoeding: flesjes, spenen, borstvoedingskompressen, slabbetjes, tetradoeken …

 • babyfoon (hoewel in sommige vakantiehuisjes/hotels de ontvangst niet altijd goed werkt)

 • een reisapotheek

 • reisdocumenten van je baby: identiteitskaart, ISI+ kaart, vaccinatiekaart(en), formulier voor geneeskundige verzorging in het buitenland, gegevens van het ziekenfonds, gezondheidsboekje van je baby.

Een aantal dingen zijn geen absolute ‘must’ en kan je creatief aanpakken.

 • Speeldeken

 • Relax

 • Maxi cosi, wandelwagen, reiswieg. Afhankelijk van je bestemming en je plannen kan je misschien één van deze onderdelen thuislaten?

Beschermen tegen zon en warmte

In de zomer is het belangrijk dat je je baby goed beschermt tegen de zon en de hitte.

Voeding

De eerste 4 - 6 maanden heeft je baby normaal gezien alleen zijn melkvoeding nodig. Dit geldt ook bij warm weer.

Geef je borstvoeding? Leg je baby extra aan om in zijn vochtbehoefte te voorzien (zelfs om het uur als dat nodig is). Drink zelf voldoende water. Zolang je je baby regelmatig aanlegt en je kindje voldoende drinkt, wordt de melkproductie onderhouden en is bijkomende voeding niet noodzakelijk.

Geef je flesvoeding? Ook dan heeft je kindje nood aan extra drinken. Neem altijd een propere zuigfles, een thermoskan warm water en aangepast melkpoeder mee. Hou op verplaatsing steeds rekening met hygiëne. Maak het flesje klaar net voor de voeding. Spoel de fles en speen na gebruik grondig met water.

Een zieke baby? Hou uitdroging in de gaten

Heeft je baby op vakantie diarree? Zorg er in de eerste plaats voor dat je baby voldoende vocht opneemt.

 • Als je baby flesvoeding krijgt, geef dan een extra flesje.

 • Geef je borstvoeding, leg je baby dan extra aan om de vochtbehoefte op peil te houden.

Als je baby braakt of aanhoudende diarree heeft dan is het advies van een arts zeker noodzakelijk. Hij zal nagaan of je baby voldoende vocht kan inhouden en of er uitdrogingsverschijnselen zijn.

Wees uiteraard zelf steeds alert voor signalen die kunnen duiden op uitdrogingsverschijnselen. Een baby heeft minimum 6 plasluiers per dag en de urine is kleurloos tot lichtgeel gekleurd. Bij enig twijfel, contacteer een arts voor verder advies.

Op reis met je baby: op het vliegtuig

​Je kan je baby gerust meenemen op het vliegtuig. Bij moeilijkheden kan je steeds beroep doen op het vluchtpersoneel. Maak je niet teveel zorgen. Kinderen zijn meestal niet bang voor vliegtuigreizen en over het algemeen verteren ze deze ook beter dan volwassenen. Informeer voor je vertrek bij je vluchtmaatschappij wat de mogelijkheden zijn tijdens de vlucht.

 •  Afhankelijk van de vliegtuigmaatschappij kan je een plooibuggy meenemen in het vliegtuig of moet die in het bagageruim. Bij de meeste maatschappijen kan je de buggy wel bijhouden tot aan de gate.
 • Soms kan je een speciaal bedje vragen waarin je je baby tijdens de vlucht te slapen kan leggen. Dit is meer aan te raden dan je baby te lang in de Maxi Cosi te zetten.
Enkele tips:
 
 • Probeer lange vluchten te vermijden. Hou ook rekening met de tijd nodig voor check in, overstap en check out. Bij lange reizen moet je ook rekening houden met tijdzones en de aanpassingstijd die je baby hier nadien voor nodig heeft. Hou je verzorgingstas en voeding bij de hand.
 • Laat je kindje regelmatig drinken. De lucht in het vliegtuig is droger dan de gewone omgeving. ’Een baby drinkt tijdens een vlucht minstens tweemaal zoveel als normaal. Geef je baby zoveel te drinken als hij wil. Bij borstvoeding leg je de baby extra aan.
 • Pin je niet te erg vast op een vast voedingsschema, want ook het reizen door verschillende tijdszones kan ervoor zorgen dat je baby’s voedingspatroon in de war raakt. Let vooral op hongersignalen die je baby geeft.
 • Sinds 6 november 2006 gelden er strenge regels met betrekking tot het meenemen van vloeistoffen aan boord van een vliegtuig. Voor babyvoeding zijn er uitzonderingsregels. Vloeibare babyvoeding in hoeveelheden boven de 100 milliliter is toegestaan in de handbagage mits men met een baby reist. Gekookt water om te mengen met babymelk in poedervorm is echter niet toegestaan in de handbagage als de hoeveelheid de 100 millimeter overschrijdt. Controleer bij de luchtvaartmaatschappij of misschien de mogelijkheid bestaat om aan boord het benodigde water voor de baby te laten koken.
 • Ongeveer 15 % van de kinderen hebben oorpijn bij het dalen en stijgen. Geef daarom je baby bij het landen en dalen een flesje, een fopspeen of leg extra aan. Neem ook eventueel fysiologisch water mee om het neusje open te houden.

Op reis met je baby: de auto

 • De meest veilige manier om je baby met de auto te vervoeren is een autozitje (type Maxi-Cosi). Plaats het zitje tegen de rijrichting in. Kies je voor een reiswieg? Kies dan voor een type dat toelaat om op een veilige en gekeurde manier bevestigd te worden op de achterbank.

 • Neem je baby nooit op de schoot tijdens het rijden.

 • Trek je baby gemakkelijke kledij aan.

 • Plaats je baby in een aangepast autozitje steeds op de achterbank en zet het kinderslot op.

 • Neem elk uur een pauze en zoek met je kindje een schaduwrijk plekje op.

 • Rook niet in de wagen.

 • Laat je baby nooit alleen in de wagen.

 • Zorg ervoor dat je baby het niet te warm krijgt. Neem eventueel een vochtig washandje mee in een plastic zak.

 • Zorg ervoor dat je baby voldoende drinkt. Geef regelmatig een flesje water, leg bij borstvoeding voldoende aan en drink zelf ook voldoende.

 • Hou de verzorgingstas en voeding bij de hand.

 • Neem wat speelgoed of een knuffel mee. Ook een cd met kinderliedjes of voorleesverhalen kan de rit best wat aangenamer maken.

Kamperen met je baby

Kan een baby of peuter mee op een kampeertrip? Hoe zit het met de voeding onderweg? Welke kledij moet je meenemen? Deze vragen zijn niet uit de lucht gegrepen. Zoals elke activiteit met kinderen, vergt ook reizen een aantal voorbereidingen.

Keuze van de camping

Sta voldoende stil bij de keuze van de campingplaats. Een camping waar een discotheek en tal van cafés gelegen zijn zal waarschijnlijk eerder gericht zijn op tieners dan op gezinnen met jonge kinderen. Misschien is een kampeerplaats die naast een drukke weg is gelegen ook niet zo ideaal. Zoek dus een plaats waar je samen kan genieten van de rust en de natuur. Kijk ook of de campingplaats goed is afgeschermd (een kruipende baby of peuter gaat immers graag op ontdekkingstocht).

Tent opstellen

Zoek een rustig plekje in de schaduw. Zorg ervoor dat je de tent niet te dicht bij het water neerzet. Deze plaatsen zijn vaak het dichtst bevolkt en kunnen onveilig zijn voor een kruipende baby die even aan je oog ontsnapt.
 
Verdeel de taken: terwijl de ene ouder de tent opzet, kan de andere ouder de omgeving verkennen met de kinderen. Zo vermijd je dat je de kinderen uit het oog verliest als je beiden druk bezig bent met de organisatie
.
Je kan de tent en slaapplaats persoonlijk en vertrouwd maken door een aantal voorwerpen van thuis mee te nemen zoals een knuffel.

Babyspullen

De meest veilige manier om je baby met de auto te vervoeren is een autozitje (type Maxi-Cosi). maar voor op de camping zelf is dit  zitje minder geschikt.
 
Het klassieke zitje, ook wel relax genoemd, is een ideaal kampeerzitje. Dit zitje is geschikter voor de rug van je baby en laat je baby meer beweging toe.
 
Slapen in een babyzitje is af te raden. Een baby slaapt het best op een plat vlak, dus in een reisbedje of reiswieg. De temperatuur in een tent kan zeer wisselend zijn. Van erg heet tot koud midden in de nacht. Let er op dat je eventueel een isolerend matje onder de reiswieg of het reisbed legt, als bescherming tegen de onstabiele en koude grond. Een goede verluchting is belangrijk.
 
Als je baby volop aan het ontdekken is met zijn mond, dan kan het interessant zijn om een groot deken mee te nemen waarop je baby kan spelen. Zo heeft hij voldoende speelruimte, maar moet je niet de hele tijd ongerust zijn dat hij zand of kiezeltjes in zijn mond steekt. De meeste speelmatten zijn  eerder aan de kleine kant. Een groot picknickdeken kan beter zijn.
 
Als je met je baby gaat wandelen, kan je een draagdoek gebruiken. Je baby kan heel erg genieten van het dichte contact met jou. Je kan vlotter wandelen omdat je geen rekening moet houden met ‘buggy-proof’ wandelwegen.

Eten

Wanneer je borst- of flesvoeding geeft, let dan extra op hygiëne. Neem in geen geval bereide flesjes mee, maar maak het flesje klaar vlak voor de voeding. Als je ter plaatse melkvoeding en flessenwater aankoopt, controleer dan de kwaliteit van deze producten. Ga na of het flessenwater geschikt is voor de bereiding van flesjes.
 
Besteed voldoende aandacht aan de hygiëne bij het bereiden van de voeding. Wanneer je baby vaste voeding gewoon is, is potjesvoeding een ideale oplossing voor op reis. Maar je kan ook perfect een warme maaltijd bereiden op een kampvuurtje. Let er op dat je baby of peuter nooit alleen is bij het kampeervuurtje. Hou je baby - ook wanneer jij erbij bent - op een redelijke afstand.

De zon

Zonnestralen hebben een positief effect, ze leveren immers vitamine D. Anderzijds moet je een baby of peuter ook beschermen.
 
 • Baby’s tot 1 jaar blijven het best uit de directe zon.
 • Zorg steeds voor voldoende schaduw.
 • Zorg voor dekkende maar lichte kledij.
 • Smeer je baby meerdere malen per dag in met voldoende zonnebrandcrème. Gebruik een  zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (waterproof en factor 30+). Smeer ook onder de kledij of wanneer je in de schaduw bent.
 • Bescherm zeker het hoofdje! Dit kan met een petje of een strandhoedje.
 • Zorg dat je baby zijn middagslaapje niet in de zon doet.
 • Door de warmte stijgt de kans op uitdroging. Zorg voor voldoende voedingen en bedenk daarbij dat ook een baby dorst kan hebben. Geef een extra flesje melkvoeding of bij borstvoeding leg je je baby extra aan. Is je baby ouder dan 6 maanden, geef dan wat water tussen de voedingen of een flesje venkelthee. 
 • Laat nooit je baby alleen achter in de wagen. Ook niet om eventjes wat boodschappen te doen. Je wagen is immers erg vlug oververhit en elk jaar zijn er ongelukken met dodelijke afloop.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00