Spelen met je baby

Je kan vanaf de geboorte al met je baby ‘spelen’. Je vindt dit misschien vreemd, omdat een jonge baby nog niet echt reageert. Toch maakt je baby al echt contact.

 

Leg je baby op je schoot, lach en praat tegen hem. Je zal merken dat jouw gezicht hem fascineert. Je kan al samen met je baby naar dingen kijken en erover vertellen, hem zachtjes wiegen en liedjes voor hem zingen. Als je goed kijkt, zal je zien dat je baby geluidjes en bewegingen maakt om jouw aandacht te trekken.  

Welk babyspeelgoed?

Baby’s spelen spontaan en met eender wat. Je hoeft daarom geen duur en ingewikkeld speelgoed te kopen. Tot 3 maanden is hij erg tevreden met een zachte rammelaar, een mobiel boven zijn bedje, een hangertje in de buggy of autostoel en een zachte knuffel.

Lees hier onze suggesties rond babyspeelgoed.

Spelen is ontwikkelen

Tijdens het spelen kan je baby heel wat leren. Bijvoorbeeld door dingen aan te wijzen, ze te benoemen en erover te vertellen. Je kan van in het begin boekjes met kleurrijke plaatjes bekijken en erover vertellen.  Spelen is tevens belangrijk voor de ontwikkeling van jouw baby. Door te spelen ontwikkelt een baby zijn zintuigen en lichaam. Je baby wordt gestimuleerd om andere bewegingen en houdingen uit te proberen. Door samen te spelen, ontwikkel je zijn taalgevoel en leert hij de basis van het omgaan met andere mensen.  

Taalontwikkeling

Veel praten tegen je baby en antwoorden op zijn gebrabbel is erg goed voor zijn taalontwikkeling. Hoe meer je tegen hem praat, hoe vertrouwder hij raakt met de woorden en zinnen. Jouw baby vindt het ook prettig om naar je stem te luisteren. Door de geluidjes die jouw baby maakt te herhalen, zal hij met nog meer aandacht naar jou luisteren.  

Ook zingen en muziek zijn goede ‘leerspelen’. Door te luisteren naar jouw liedjes leert je baby klanken onderscheiden en woorden te verbinden met dingen (‘klappen in de handjes’). Het ritme helpt hem ook zijn emoties meer te controleren.

Liedjes kunnen ook erg goed dienst doen als afleiding. Bijvoorbeeld als je je baby rustig wil krijgen, in slaap zingen, als hij pijn of koorts heeft of tijdens het badje. Door met een iets hogere stem te zingen, trek je de aandacht van je baby. Je kan ook dansen met je baby. Geef de gevoelens die het dansen bij jou teweegbrengt door aan je baby, zo ontspan je samen met hem.

Lichamelijke ontwikkeling

Beweging is belangrijk voor jouw baby om zich te kunnen ontwikkelen op motorisch vlak. Jouw baby heeft ook veel behoefte aan beweging. Daarom is het belangrijk om jouw baby zo veel mogelijk te laten bewegenen er ook voor te zorgen dat je baby plezier heeft aan dit bewegen. Door het lichaam van jouw baby voorzichtig en regelmatig te bewegen, zal hij zich bewust worden van zijn eigen lichaam.

Tijdens het aan- en uitkleden is het belangrijk om regelmatig jouw baby op zijn zijde te laten draaien, zodanig dat hij stapsgewijs leert omrollen. Leg je baby regelmatig op zijn buik wanneer hij wakker is, zo leert hij zijn hoofd rechtop te houden.

Sociale en emotionele ontwikkeling

De eerste weken en maanden is je baby vooral heel blij met je gezelschap. Spelen doe je tenslotte samen en vormt een uitstekende manier om elkaar te leren kennen en een warme band op te bouwen met elkaar. Door je baby veel aandacht te geven en te knuffelen,leg je een goede basis voor de verdere ontwikkeling. Je zal ook snel merken dat je baby hier op reageert: misschien wordt hij er rustig of zeer actief van.

Na enkele wekenn zal jouw baby ook beginnen te glimlachen. Door hierop positief en blij te reageren, zal jouw baby begrijpen dat zijn gedrag geapprecieerd wordt en zal hij vaker lachen. Jouw baby geniet er ook van als je zijn geluidjes nabootst en gekke gezichten naar hem trekt.

Ontdekken van de wereld

Vanaf de geboorte zijn de zintuigen in en rond de mond veel sterker dan de andere zintuigen. Jouw baby zal dus alles wat binnen handbereik ligt, proberen te grijpen en in zijn mond te steken. Op die manier geraakt hij vertrouwd met dingen zoals zacht en hard.

Door je baby zoveel mogelijk te laten ontdekken, raakt hij gewoon aan de omgeving. Toch blijft het belangrijk om de gevaren voor je baby in te schatten. Jouw baby weet immers zelf nog niet wat gevaarlijk is. Blijf dus steeds in het bijzijn van je baby.  

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00