Helpen in het huishouden

'Ik wil mijn kinderen laten helpen in het huishouden, maar welke taken kan en mag ik hen geven, en hoe kan ik hen motiveren?'

 

​Je bent als ouder vrij om te kiezen of je je kinderen laat helpen in het huishouden, maar als je het doet is dat zeker een goede leerschool. Door van kleinsaf een beetje te helpen in het huishouden, leren je kinderen taken uitvoeren. Ze leren onderhandelen met broers en zussen en verantwoordelijkheid opnemen. Ze krijgen inzicht in de organisatie van een huishouden, en zien het waarom van die taken beter in (hygiëne, veiligheid, gezelligheid).

Een takenlijst

Het makkelijkst werk je met een takenlijst. Verdeel die dan over alle huisgenoten. Maak een lijst van alle taken die moeten gebeuren. Vermeld ook de taken die jij en je partner uitvoeren (gras afrijden, boodschappen doen, koken, ...). Zo laat je de kinderen zien dat jullie ook hard werken. Op een manier die bij jullie gezin past kan je taken verdelen. Je kan met de lijst rond de tafel gaan zitten. Je kan ook één voor één met je kinderen praten om te kijken wie wat neemt. Beslis of je een vaste taakverdeling maakt of wil werken met een doorschuifsysteem. 

Wie doet wat?

Kies zorgvuldig de taken die je aan elk kind toewijst. Hou hierbij rekening met leeftijd en haalbaarheid. Heeft je kind huiswerk, bijlessen en daarnaast verschillende vrijetijdsactiviteiten (zoals jeugdbeweging of sport)? Bekijk dan samen wat realistisch is. Sommige taken duren ook langer dan andere taken. Breng ook dit in rekening. Zorg er tenslotte voor dat iedereen akkoord gaat met de taakverdeling. Voorzie eventueel een doorschuifsysteem, zodat iedereen wel eens een minder leuke taak toebedeeld krijgt.

Belonen

Moedig je kinderen aan als ze aan de taak starten. Ook een complimentje na afronden van de taak is echt niet overbodig. Het zorgt ervoor dat je kinderen gemotiveerd blijven om mee te helpen in het huishouden. Je kan je kind de taak laten doorkrabben op de lijst eens ze uitgevoerd is (dit veronderstelt dat je een taakverdeling per week opmaakt). Of je kan een kleine beloning in het vooruitzicht stellen als de taak goed en zonder zeuren uitgevoerd wordt.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.