Huiswerk

'‘s Avonds hebben we regelmatig een probleem bij het huiswerk. Mijn dochter van 7 moet bijna elke dag iets voor school doen. Mijn man en ik slagen er niet in haar goed te helpen. Als we haar laten doen duurt het uren voor ze klaar is. Als we willen helpen maakt ze zich boos dat we het verkeerd doen. Hoe kunnen we het best helpen?'

 

​Het is soms moeilijk je kind te helpen bij het huiswerk. Voor jou is het al erg lang geleden dat je zelf deze stof moest leren. Ons onderwijssysteem verandert voortdurend. Vaak kan je dingen wel toepassen, maar ze niet uitleggen. Misschien heb je het vroeger anders geleerd. Je legt het dan op een andere manier uit dan de leerkracht. Dat kan erg verwarrend overkomen voor je dochter. 

Je kind ondersteunen

Misschien laat je je dochter best eerst vertellen hoe de juf of meester het uitgelegd heeft. Zo lukt het je soms om de regels te reconstrueren en ze opnieuw uit te leggen aan je kind. Lukt het daarmee niet, probeer het dan op je eigen manier uit te leggen. Let evenwel op dat het niet te verwarrend wordt voor je kind. Het is zeker geen schande om contact op te nemen met de juf. Doe dat via de agenda, of voor of na school. Vraag haar om de regels mee naar huis te geven, zodat je je kind beter kan begeleiden bij het huiswerk. 

Jij bent de tijd-manager

Om te vermijden dat je kind uren aan haar huiswerk zit, kan je ook als 'tijd-manager' optreden. Je kind kan nog niet zelf vooruit plannen. Het huiswerk inplannen tussen de andere avondactiviteiten (tv kijken, eten, hobby’s) kan soms ook moeilijk zijn. 

Enkele tips:

  • Vraag je kind elke dag of het huiswerk heeft. Kijk samen de agenda na.
  • Spreek af wanneer en hoe lang ze aan het huiswerk zal besteden.
  • Help ze mee op gang. Laat ze wat alleen werken, maar blijf in de buurt en pols regelmatig of het goed vlot.
  • Als er meerdere taken zijn, laat je kind dan de volgorde bepalen. Hou wel in het oog dat ze doorwerkt.
  • Prijs je kind als een taak klaar is. Start samen de volgende taak.
  • Wees erbij als je kind opruimt. Overloop nog even de agenda.
  • Stop dan samen alles weer in de boekentas.

 

Als er huistaken voor een hele week worden opgegeven, dan kan je best met je kind nagaan hoeveel werk elke taak inhoudt. Grote taken kun je eventueel opdelen in blokken, verspreid over de week. 

Zoveel mogelijk zelf

Algemeen geldt dat je je kind best zoveel mogelijk zelf laat doen. Zorg wel dat je er bent voor je kind. Volg de taken, zodat je kind zich gesteund voelt.

Klasse voor Ouders maakte handige plannetjes om je kind te ondersteunen bij huiswerk. Een stappenplan om je kind zelfstandig te leren studeren bijvoorbeeld, of de huiswerk structuurkaartjes.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.