Mijn kind lust geen groenten

'Mijn dochter van 9 lust slechts een aantal groenten. Zolang ik wortelen of tomaten voorzet eet ze mee, maar als het iets van kool, boontjes, prei of selder is, dan wil ze niet. Moet ik ze dwingen mee te eten?'

 

​Niemand lust alles even graag. Het hoeft zeker geen ongerustheid op te wekken als je kind een aantal zaken niet lust. Zelf vind je immers ook niet alle smaken even lekker. Jouw dochter lust wel een heleboel groenten niet. Als jij een gevarieerde voeding belangrijk vindt, zal je misschien toch iets willen ondernemen. 

Haar echt dwingen om die groenten te eten lijkt me geen goed idee. Ze heeft dan wel gegeten wat jij wou, maar de kans is groot dat de afkeer op termijn terugkomt, eventueel zelfs verergert. 

Best maak je er niet teveel woorden aan vuil. Toon begrip voor het feit dat ze iets niet lust. Geef toe dat vele mensen iets niet lusten. Maak er wel een algemene regel van dat iedereen even proeft van alles wat op tafel komt. Geef een hele kleine portie en laat haar proeven. Hoe klein de hoeveelheid die ze proeft ook is, prijs haar en wees tevreden dat ze geproefd heeft. Dwing haar niet een grotere portie te nemen; Als het proeven meevalt zal je kind zelf wel vragen om een schepje bij. 

Probeer van de maaltijd een aangename en positieve gebeurtenis te maken. Betrek je dochter bij het gebeuren. Laat je dochter mee het menu maken, schrijf eventueel het weekmenu op een leuk bord en hang dit samen op in de keuken. Probeer samen nieuwe dingen uit: zoek leuke receptjes op en vraag of ze het leuk zou vinden om te helpen in de keuken. Verwerk de dingen die ze niet graag eet in leukere, frissere gerechten. Bijvoorbeeld, niet zomaar prei, maar prei verwerkt in een leuke pastaschotel of een ovenschotel met kaas. Maak eens een leuke gezonde hamburger, met groenten, kip en een lichte yoghurtsaus. 

Aanbevelingen voor gezonde voeding voor kinderen tussen 3 en 12 jaar vind je in het Nationaal Voedings- en Gezondheidsplan, ontwikkeld door de Vlaamse overheid. 

Start to Eat helpt je gezin om in 10 weken te leren gezond te eten. Met alle schema's, tips, recepten... Bekijk het Start to Eat plan. 

Eet je kind wel gezond? Zet je samen aan de computer, en speel het Eet-nie-alles spel.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.