Wil niet in eigen bed slapen

'Ik heb een zoon van 8 jaar en hij slaapt nog altijd niet alleen in zijn eigen bed. Hij valt beneden in slaap en wij dragen hem zo naar boven, maar enkele uren later staat hij aan ons bed en slaapt hij bij ons verder. Ook als hij ‘s nachts naar het toilet moet gaat hij nooit alleen, er moet altijd iemand met hem mee.'

 

​Slaapproblemen bij kinderen zijn zeker niet ongewoon. Zowel baby’s, peuters, kleuters als basisschoolkinderen slapen soms moeilijk. Vaak zien we dat dit weegt op ouders: slaaptekort, spanningen, hulpeloosheid. Wat doe je als je kind niet slaapt, of als je kind ‘verkeerd’ slaapt? 

Op de leeftijd dat kinderen naar de basisschool gaan, slapen kinderen gemiddeld 9 uur per nacht. De meeste kinderen slapen dan al door, maar dat betekent niet dat alle kinderen even gemakkelijk slapen. Sommige kinderen slapen moeilijk in, anderen worden wakker in het midden van de nacht. Zolang je geen veranderingen ziet in het gedrag van je kind overdag (vb. moe, prikkelbaarheid), is het perfect mogelijk dat de problemen vanzelf voorbij gaan. 

Oorzaak van de slaapproblemen

In jouw situatie kunnen de slaapproblemen met verschillende factoren samenhangen.

  • Het is mogelijk dat je zoon bepaalde angsten heeft. Misschien heeft hij schrik in het donker, of heeft hij nare dromen gehad waardoor hij niet meer alleen durft te slapen.
  • Men verwacht van kinderen dat ze zelfstandig worden, en een aantal dingen alleen kunnen  (slapen, naar het toilet gaan, …). Dit is voor hen niet altijd even gemakkelijk. Het loskomen van de ouders kan een heel pijnlijk proces zijn. Ze zijn heel erg gewoon geraakt aan de veiligheid en geborgenheid die ze bij hun ouders vinden. Het kan dus een tijdje duren voor ze die dingen alleen aankunnen. 

Hoe dan ook kan deze situatie niet blijven aanhouden: een kind van 8 jaar slaapt het best in de eigen kamer. 

Een aantal tips 

  • Praat over het probleem met je zoon en probeer zo meer zicht te krijgen op zijn gevoelens. Stel hem gerust: het is ok als hij het moeilijk heeft om bepaalde dingen alleen te doen. Het is ok als hij het vervelend vindt om alleen in zijn eigen kamer te slapen.
  • Leg hem uit dat hij al een grote jongen is en dat jullie samen het probleem waarmee hij zit gaan aanpakken. Probeer hem zoveel mogelijk aan te moedigen en zijn zelfvertrouwen te stimuleren.
  • Ga op zoek naar leuke beloningen als hij erin slaagt om in zijn eigen bed in slaap te vallen, of als hij de hele nacht kan doorslapen.
  • Richt samen met hem zijn kamer gezellig in. Zorg voor een leuk nachtlampje, want misschien is hij bang in het donker. Dit kan ook de reden zijn waarom hij ’s avonds niet alleen naar het toilet durft.
  • Zorg ervoor dat zijn kamer enkel gebruikt wordt om te slapen, niet om te spelen. 
  • Kinderen leren heel snel dingen 'verkeerd' aan. Als hij bij jullie in bed mag komen liggen, is dat voor hem een beloning. Zijn angst kan hierdoor afnemen, maar het probleem op zich wordt niet aangepakt. Spreek met hem af dat hij niet meer bij jullie in bed komt slapen. Staat hij toch aan je bed, zeg hem dan dat hij terug naar zijn kamer moet gaan, en neem hem niet meer bij jullie in bed. Hou je antwoord kort en geef niet toe, ook al maakt hij een scène die ook de buren kunnen horen.
  • Spreek een vast uur af waarop hij gaat slapen en houd je er ook aan. Op de leeftijd van 8 jaar gaan de meeste kinderen tussen 19u en 20u slapen.
  • Zorg voor ontspanning voor hij gaat slapen. Een boek lezen of rustig spelen zorgen ervoor dat hij rustig kan inslapen. 

Wat als het probleem blijft aanhouden?

Omdat het probleem al vrij lang bestaat is er een kans dat het blijft aanhouden. De hulp van een professionele hulpverlener kan hier helpen. Neem eens contact op met je huisarts: hij kan je doorverwijzen naar een psycholoog. Samen kunnen jullie proberen het probleem te achterhalen en stap voor stap aan te pakken. Bekijk hier een overzicht van zelfstandige psychologen.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.