De eerste keer met de fiets naar school

'Mijn zoon van 10 gaat voor het eerst met de fiets naar school. Hoe kunnen we hem het best voorbereiden op het verkeer? En wat bij een fietsongeval?'

Testrit

 

Fietsen heeft tal van voordelen: je kind beweegt, wordt zelfstandig en leert kennis maken met de verkeersregels. Bovendien is het vaak een gemakkelijke keuze voor ouders, die voordien hun kind overal gingen op- en afhalen. Fietsen is daarnaast goedkoop, én goed voor het milieu.

 

Toch zien we dat ouders vaak nog bezorgd zijn. Deze bezorgdheid is niet altijd ongegrond: het verkeer kan een gevaarlijke plaats zijn. Je kind moet de regels kennen, volgen en respecteren.

​De eerste keer alleen in het verkeer

Of je zoon klaar is om alleen met de fiets de weg af te leggen, hangt af van de leeftijd, het traject en de fietsvaardigheid van je zoon. Aan beide laatste kan je iets doen! Voor de leeftijd, lees meer over verkeersrijpheid.

Voor je kind klaar is om alleen met de fiets het verkeer in te gaan, denk je best aan een goede voorbereiding. Ga met hem oefenen op een traject dat hem bekend is. Ga hierbij steeds verder van hem rijden, maar blijf hem wel in de gaten houden. De weg naar school is hier meestal ideaal voor: die weg doen jullie immers vaak samen, met de fiets of de auto. 

Aandachtspunten voor een testrit

 • Altijd oversteken aan een zebrapad of verkeerslicht.
 • Eerst rechts kijken, dan links, daarna oversteken. Halverwege weer rechts kijken.
 • Altijd wachten tot alle auto’s stil staan of tot het licht op groen springt.
 • Rijden aan de rechterzijde van het fietspad, niet aan de wegkant, zeker op fietspaden met tweerichtingsverkeer.
 • Niet tussen auto’s slalommen.
 • Als het nodig is om op de rijweg te rijden: uiterst rechts houden en niet slingeren.
 • Bij regenweer: de weg is gladder en iedereen ziet minder goed waar hij rijdt.
 • Laat kinderen op de fiets een helm en reflecterende kledij dragen, zo vallen ze goed op.

Alleen

​Alleen naar school

Als je vindt dat hij klaar is om alleen te rijden, laat hem dan gerust alleen gaan. Je kan hem eventueel een gsm meegeven, zodat hij jou kan verwittigen mocht er iets verkeerd gaan. Vraag ook aan je zoon zelf of hij klaar is om de weg alleen af te leggen. Heeft hij nog twijfels, of is hij nog angstig in het verkeer, herhaal dan gewoon de route nog een aantal keer. Of bevraag of er geen klasgenoten zijn die ongeveer dezelfde weg afleggen naar school. Ze kunnen op een bepaald punt afspreken, en van daar samen rijden. 

Maak hoe dan ook duidelijke afspraken, en maak hem duidelijk wat kan en niet kan in het verkeer. Er zijn nu eenmaal regels waar iedereen zich aan moet houden, anders zou de hele boel in het honderd lopen. Neem de verschillende verkeersborden door, en pols of hij begrijpt wat ermee bedoeld wordt. Spreek bijvoorbeeld bij de drukke kruispunten af dat hij dan afstapt, en te voet het kruispunt oversteekt. Of leg hem uit waarom je liever de drukke wegen vermijdt, en waarom het belangrijk is dat hij een bepaalde weg volgt (ook al is het een omweg).

Samen

​Mijn kind rijdt met andere kinderen naar school

Een weg afleggen met andere kinderen kan ervoor zorgen dat je kind zich veiliger voelt. Maar, fietsen in een groep zorgt ook vaker voor verstrooidheid. Kinderen praten tijdens het fietsen, houden wedstrijdjes of dagen elkaar uit. Dan letten ze minder op, en durven ze ook de regels nogal eens links laten liggen. Maak ook hier rond duidelijke afspraken met je zoon. Herhaal wat kan en niet kan in het verkeer, en welke regels hij moet volgen. Zeg hem bijvoorbeeld dat hij niemand hoeft na te apen om 'cool' te zijn. Het maakt hem niet hipper, als hij daardoor onveilig rijdt en anderen in gevaar kan brengen. Leg hem ook uit dat hij afstand moet houden, zodat hij op tijd kan remmen als iemand die voor hem rijdt iets onverwachts doet.

Fietsuitrusting

Een aantal onderdelen zijn verplicht aanwezig op een kinderfiets:

 • Twee goed werkende remmen.
 • Wit of geel voorlicht (op de fiets bevestigd of op de fietser, maar duidelijk zichtbaar).
 • Rood achterlicht.
 • Een bel die werkt!
 • Een witte reflecterende strook langs weerzijden van elke band en/of minstens twee gele of oranje reflectoren (aan beide zijden reflexterend) op ieder wiel.
 • Gele of oranje reflectoren aan iedere zijde van elk pedaal.

Vergeet ook niet een fietshelm te kopen! Bij een ongeval of een valpartij wordt vaak het hoofd geraakt. Beter voorkomen dus! Lees meer over de fietshelm in de folder "Zet je fietshelm op" (pdf) van BIVV.

 

Bron:

Kinderen op de fiets - Een brochure van BIVV - www.bivv.be  

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.