Vanaf wanneer kunnen kinderen het openbaar vervoer gebruiken

'We wonen vlakbij een bushalte. De lagere school ligt op een afstand van 6 kilometer, te ver voor de fiets dus. Vanaf wanneer kan ik mijn kinderen alleen het openbaar vervoer laten gebruiken?'

 

Oefenen

​Als gebruiker van het openbaar vervoer is een kind ook een deelnemer aan het verkeer. De algemene leeftijdsgrens van 8 jaar is ook hier van toepassing. 

Geef extra aandacht aan hoe je kind moet oversteken nadat het van de bus gestapt is. Leer je zoon of dochter te wachten tot de bus vertrokken is, dan eerst goed naar rechts en links kijken en dan pas de straat oversteken. Dit doe je door het verschillende keren samen te doen. 

Verder moet een kind in staat zijn de bus in de juiste richting te nemen en kaarten of tabellen te lezen. Denk er ook aan dat het openbaar vervoer al eens vertraging oploopt. Zorg dat je kind hiermee kan omgaan zonder gevaar te lopen. Overweeg eventueel de aankoop van een GSM voor noodsituaties.

Misschien is het aan te raden het traject een keer of twee uit te proberen met je kind. Vergewis je van alle (soms expliciete) afspraken die op een bus, trein of metro gelden. Deel ze mee aan je kind. 

Afspraken die je met je kind kan maken:

  • Instappen langs de deur vooraan, uitstappen langs de achterdeur.
  • Abonnement tonen bij opstappen.
  • De stangen vasthouden als je moet rechtstaan.
  • Niet meer opstappen als de deuren al een signaal geven.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.