Verkeersrijpheid

'Mijn zoon is 8 jaar. Is hij al klaar om alleen naar school te gaan?'

 

​Kinderen onder 7 jaar kunnen niet instaan voor hun eigen veiligheid. Het is dan ook af te raden hen alleen naar school te laten gaan. In theorie is het pas vanaf 8 jaar dat kinderen de volgende zaken voldoende onder de knie hebben:

  • Volledige omgevingsperceptie: een kind jonger dan 8 ziet alleen wat vóór hem gebeurt. Zijn gezichtsveld is wel breder, maar wat naast hem gebeurt merkt hij niet op.
  • Zien en gezien worden is niet hetzelfde: tot 7 jaar denkt een kind dat iedereen die hij ziet, automatisch ook hem opmerkt. Vanaf 8 jaar beseft een kind dat hij niet altijd gezien wordt.
  • Inschatting van lengtes en afstanden: tot 7 jaar verwarren kinderen lengtes en afstanden. Ze kunnen ze niet goed inschatten. Dat is natuurlijk gevaarlijk voor naderende auto’s.
  • Inschatting van geluiden: zevenjarigen kunnen nog niet goed geluiden lokaliseren en isoleren. Inschatten of een geluid onbeweeglijk is of juist dichterbij komt is zeer moeilijk.
  • Inschatting van snelheid: omdat ze afstand en tijd niet goed kunnen inschatten, hebben ze geen idee van de snelheid van een voertuig. 

Ongeveer rond de leeftijd van 8 jaar hebben kinderen deze capaciteiten wel ontwikkeld. Hou echter rekening met de rijpheid van het kind. Ook de lengte en de moeilijkheid van het traject kunnen een rol spelen. Als het traject te lang is zal de concentratie van je kind afnemen, waardoor inschattingen weer kunnen verslechteren.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.