Is mijn kind verslaafd aan computergames?

'​Sam (12 jaar) komt thuis na school en wil meestal slechts één ding: verder gamen, want hij is bijna aan een nieuw ‘level’. Hij gaat er echt in op, praat er vaak over aan tafel en spaart zijn zakgeld op om het elke keer opnieuw uit te geven aan nieuwe spelletjes. Kan je verslaafd geraken aan gamen, is dit nog gezond en moet ik ingrijpen?'

 

​Jongeren en hun digitale schulp

Gamen maakt deel uit van een veel bredere trend: multimediatoepassingen zijn ondertussen sterk ingeworteld. Ze maken deel uit van het communicatief en sociaal vaardig gedrag van jongeren die met deze toepassingen opgroeien. We gebruiken nu voor elke boodschap een smsje, eerder dan de telefoon op te nemen. We e-mailen en chatten sneller, en vooral jongeren kennen de kanalen door en door. Niet alleen sociale vaardigheden krijgen door deze evolutie een nieuwe wending, ook de vrijetijdsinvulling is drastisch veranderd. Jeugdbewegingen zijn er nog steeds, en ook muziekscholen en sportscholen lopen vandaag vol. Maar het valt steeds meer ouders op dat hun kinderen naast deze activiteiten liever in hun digitale schulp kruipen. “Ik ga een uurtje chatten!”, “Ik wil verder gamen, want ik ben bijna uit!” of “Mama, heb jij nu nog steeds geen facebook profiel?” 

Hoe lang en hoe vaak?

Het lijkt soms uren te duren, de tijd waarin je kind in volle overgave en spanning naar een scherm zit te staren. Deze tijd beperken en begrenzen doe je best door duidelijke afspraken te maken met je zoon. Wanneer mag hij spelen? Hoe lang mag hij spelen? Pas deze tijdstippen aan, aan het ritme en tijdschema van je gezin. Zijn er momenten waarop je zelf dingen te doen hebt? Dan kan je hem gerust deze tijd zelf laten invullen. Hij kan bijvoorbeeld een uurtje gamen terwijl jij de maaltijd bereidt. Gebruik de momenten die je wel vrij hebt om samen activiteiten te doen, zijn schooltaken te bekijken of hem te laten helpen in het huishouden (bijvoorbeeld zijn kamer opruimen). Zorg ervoor dat de tijd ‘na school’ of weekends niet bestaan uit enkel gamen, maar dat het gamen in evenwicht is met de andere activiteiten.

Hou er ook rekening mee dat sommige games bestaan uit ‘levels’. Het kan best wel frustrerend zijn voor je zoon als je beslist dat hij moet stoppen op het moment dat hij bijna klaar is met een level. In deze spelletjes kan je de spelduur afstemmen op het aantal levels: je stopt als je aan het ‘checkpoint’ bent of als het nieuwe level bereikt is. Omdat je zoon het spel het beste kent, kan hij je vertellen uit hoeveel levels en checkpoints het bestaat. Vraag hem wat hij een redelijk voorstel vindt. Op die manier betrek je hem in de beslissingen die genomen worden en worden het afspraken die jullie samen hebben gemaakt.

Kan mijn zoon verslaafd raken aan gamen?

Je zoon kan verslaafd worden aan het internet of games, net als hij verslaafd kan raken aan TV kijken, sporten of frisdrank drinken. Maar toch moeten we erbij zeggen: een verslaving is eerder uitzonderlijk.

Een verslaving kan je vermijden door van in het begin duidelijke afspraken te maken: hoe lang en hoe vaak mag hij gamen? Op deze manier krijgt je kind duidelijke grenzen mee. Het is hoe dan ook niet slecht om je ogen open te houden voor mogelijke signalen. Is je kind prikkelbaar, angstig? Slaapt je kind moeilijk? Wanneer je het gevoel hebt dat het gamen heel zijn leven beheerst en het zijn sociale vaardigheden aantast, dan is tijd om in te grijpen. 

Lees meer over veilig internet, gamen en chatten op www.clicksafe.be.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.