Mijn kind wil een gsm

'Mijn dochter van 11 zeurt om een GSM. Ze wil kunnen SMSen met haar vriendinnetjes. Moeten we hier al op ingaan of is het beter nog wat te wachten?'

 

Is het nodig?

​Steeds meer kinderen van de lagere school hebben al een GSM. Het komt erop aan met je dochter uit te maken of ze die GSM echt nodig heeft. Gaat ze die goed gebruiken? 

Of je overgaat tot de aankoop van de GSM moet elke ouder zelf uitmaken. Misschien is toegeven aan de vraag om “erbij te horen” niet optimaal. Zoek misschien eerst naar een andere manier om makkelijk contact te leggen met de vriendinnetjes (gratis bellen met de vaste lijn, chatten via internet, bellen via skype, …). 

Je zou kunnen stellen dat je pas een GSM aankoopt als jijzelf ervan overtuigd bent dat je kind deze GSM nodig heeft. Redenen zouden kunnen zijn dat het kind alleen naar school gaat, of al eens alleen thuis blijft. Misschien voel je jezelf ook wel rustiger als je weet dat je kind je steeds kan bereiken. Of vind je gewoon dat een GSM er nu eenmaal bij hoort in deze tijd.

Bespreek met je kind de prijs van een GSM. Beseft ze dat het toestel niet alleen in aankoop geld kost, maar dat je voor elke oproep en SMS betaalt? Een goed idee is misschien je kind zelf de verantwoordelijkheid te geven voor de belwaarde, bijvoorbeeld door haar met haar zakgeld de herlaadbeurten te laten betalen. 

Het best maak je afspraken over het gebruik van de GSM met je kind. Een aantal zaken waar je afspraken over kan maken:

  • De belwaarde die je kind per maand mag opgebruiken.
  • Gebruik op school (waarschijnlijk ligt dit wel vast in het schoolreglement, check dit eens).
  • Gebruik thuis (in verhouding tot de vaste telefoon).
  • Belspelletjes en ringtones (die brengen extra kosten mee).
  • Sociaal gedrag in verband met GSM (afzetten in de cinema, in de balletles, niet bellen terwijl je met anderen in gesprek bent, niet bellen als je aan tafel zit, …).
  • Zomaar” even bellen.

Veel hangt natuurlijk af van hoe je zelf je GSM gebruikt. Kinderen imiteren immers vaak.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.