Surfen op het internet

'Mogen kinderen van 6 en 7 alleen op internet surfen? Je hoort zoveel over misbruiken via het internet. Ik heb er echt wel wat schrik van, maar ik kan mijn zonen dit toch niet verbieden?'

 

​Je kan je kinderen inderdaad moeilijk verbieden om internet te gebruiken, en dus op internet te spelen en te werken. Ze gebruiken dagelijks een computer, voor hun schoolwerk, of omdat leeftijdsgenoten er ook één hebben. Meer nog, het is een belangrijk element in hun ontwikkeling. Het is in deze tijd immers ondenkbaar dat je kinderen geen computer kunnen gebruiken. Maar we kunnen bevestigen dat er door de openbaarheid van het internet gevaren zijn. 

Een aantal algemene tips

We zetten even op een rijtje wat je zoal kan doen om je kind goed te begeleiden bij het gebruik van de computer, en hoe je eventuele problemen kunt voorkomen. 

  • Praten over internetgebruik is belangrijk. Praat hierover, zoals je ook over de andere activiteiten van je kind praat. 
  • Hou een oogje in het zeil als je kind op de computer werkt of speelt.
  • Zet de computer in een gemeenschappelijke ruimte, zo kan je de reacties van je kind steeds zien. 
  • Beperk de tijd die je kind op internet doorbrengt. Bespreek dit op voorhand.
  • Internet heeft ook risico's. Beschouw het internet als een deel van het reële leven, met een hele reeks voordelen, maar ook nadelen en gevaren. 

Wat kan je concreet doen?

  • Zelf de site openzetten waar je kind op mag werken, zeker als het over spelletjes gaat.  
  • Een software installeren die sites met een bepaalde inhoud (pornografische beelden enzovoort) en ook bepaalde zoekwoorden blokkeert (filtering software).
  • Een aparte gebruiksomgeving voor je kinderen aanmaken, waarin installatie en verwijdering van software onmogelijk is. Zo vermijd je dat er noodzakelijke software verwijderd en virussen of andere nutteloze software geïnstalleerd wordt. 
  • Je kinderen leren dat ze beter niet klikken op reclameboodschappen. Dat ze niets zomaar downloaden, het kan altijd een virus zijn.

Duizelt het je allemaal een beetje? Vraag raad aan vrienden en kennissen. Stap eens een computerwinkel binnen. Of ga zelf even surfen, op deze site www.clicksafe.be vind je alvast iets over veilig surfen met kinderen. Bekijk deze website samen met je kind, of geef de link door. De website heeft immers ook een gedeelte gericht op kinderen.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.