Wat spookt je kind uit online?

​'Mijn jongens van 10 en 12 jaar hebben één favoriete activiteit als ze thuis zijn: Facebook en Netlog. Hoe hou ik een oogje in het zeil? Mag ik controleren?'

Netwerken

​Twee op de drie kinderen in België begeven zich dagelijks minstens een uur online. In het weekend ligt dit aantal nog hoger. Meer en meer gebruiken kinderen het internet om hun vriendennetwerk op te volgen. Elke ouder wordt bijgevolg vroeg of laat geconfronteerd met de belangrijke rol die sociale media spelen in het leven van hun kinderen. Tijd voor een overzicht.

Facebook en Netlog

Via deze twee populaire media blijven kinderen en jongeren met elkaar in contact. Vrienden, klasgenoten, leeftijdsgenoten uit de jeugdbeweging, familie en anderen maken deel uit van een netwerk. Gebruikers van de netwerksite drukken zich uit via een persoonlijk profiel, met foto’s, slagzinnen, interesses, …

Tip: Maak je huiswerk. Maak zelf een profiel aan, upload een foto, voeg een vriend toe. Zo leer je de digitale omgeving kennen en ben je beter voorbereid als je hierover in gesprek gaat met je kind. Schenk bijzondere aandacht aan de privacyinstellingen. Heeft je kind nog geen account op Facebook of netlog? Stel dan voor om er samen één aan te maken. Door dit proces mee te begeleiden maak je van bij de start deel uit van het online gedrag van je kind. Dit geeft je een zekere voorsprong: het schenkt vertrouwen en kan ervoor zorgen dat je kind naar jou toe komt mocht hij of zij een negatieve ervaring oplopen op het internet.

Chatten

​MSN Messenger en chatboxen

Jongeren kunnen via een toepassing zoals ‘MSN Messenger’ of een chatbox rechtstreeks anderen ontmoeten. De meeste kinderen ontmoeten via deze media personen die ze niet in real life kennen. Een virtuele context zorgt ervoor dat factoren zoals leeftijd, geslacht en uiterlijke kenmerken naar de achtergrond verdwijnen. Gegevens worden uitgewisseld, maar kunnen niet gecontroleerd worden. Er is via dergelijke media altijd een risico dat kinderen worden aangesproken door volwassenen die zich voordoen als kinderen. Opletten dus, als je kind die persoon werkelijk wil ontmoeten.

Tip: Praat met je kind over chatten. Wat vind je kind er zo leuk aan? Wie ontmoet je kind in de chatroom? Waarover wordt er zoal gesproken? Leg je kind uit dat het voor jou als ouder belangrijk is om te weten wat er in zijn of haar leven gebeurt. Net zoals je vragen stelt over school, is het heel normaal dat je ook vragen stelt over het hele online gebeuren. Tracht ook te achterhalen of er personen zijn met wie je kind een betekenisvolle band heeft opgebouwd online. Vertel je kind dat hij of zij altijd bij jou terecht kan met vragen, ervaringen of twijfels.

Wat doen

​Wat kan je als ouder doen?

  • Maak je huiswerk. Leer meer over de internettoepassingen die je kind gebruikt en duik de sociale mediawereld in. Schenk hierbij bijzondere aandacht aan privacy en veiligheid.
  • Knoop een gesprek aan met je kind over privacy. Paswoord, adres, telefoonnummer, enz… zijn vertrouwelijk. Leg uit aan je kind dat deze gegevens niet zomaar aan iedereen mogen worden doorgespeeld.
  • Zorg ervoor dat je kind zich bewust is van mogelijke risico’s. Bespreek de gevaren, maar maak het gesprek niet te zwaar. Internet is een hele toffe omgeving en zit boordevol positieve mogelijkheden.
  • Praat met je kind over zijn of haar online gedrag. Hoe voegt je kind contactpersonen toe? Gebeurt dit na overweging? Staat je kind anderen zomaar toe foto’s te bekijken, of kunnen enkel dichte vrienden die bekijken?
  • Stel vragen over het gebruik van een webcam. Bespreek de voor- en nadelen en overloop wat er fout kan gaan.
  • Vraag aan je kind of je eens een gesprek mag meelezen. Het is belangrijk te weten hoe je kind gesprekken voert online. Gebeurt dit op een beleefde, niet-kwetsende manier? Leg uit dat eenmaal een bericht is verzonden, je het moeilijk kan terugdraaien. Vraag aan je kind goed na te denken voor een bericht verzonden wordt. In een online context worden boodschappen snel verkeerd begrepen. Je kind kan heel snel de boosdoener zijn, maar evengoed het slachtoffer.

Wat niet doen

​Wat doe je beter niet?

  • Je kan gerust vragen aan je kind om je vriend te worden op Facebook. Maar als je kind dit liever niet heeft, is het aan jou om zijn of haar recht op privacy te respecteren. Sociale netwerksites vormen een verlengde van het sociaal leven van je kind. De materie die er aan bod komt is vaak niet bestemd voor ouders. Respecteer dan ook deze persoonlijke grenzen.
  • Absoluut te vermijden is het achterhalen van paswoorden om e-mails of chatgesprekken te lezen. Als je kind erachter komt ben je niet alleen een pak vertrouwen kwijtgespeeld, de kans wordt ook groter dat je kind je volledig buitensluit van zijn of haar online gedrag.
  • Tiener in huis? Hou die jeukende vingers onder controle en blijf weg van de surfgeschiedenis. Zo krijgt je tiener het gevoel dat je hem of haar niet vertrouwt.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.