Is mijn kind een racist?

​'Als ik met mijn zoontje naar de speeltuin ga, zie ik dat hij racistisch is tegenover kinderen met een andere huidskleur. Soms gooit hij met zand naar hen als ze samen spelen. Ik denk niet dat hij echt beseft wat het betekent, maar hij zegt dat hij zwarte mensen eng vindt. Hij vindt ze niet leuk en noemt ze in zijn spel ‘de vijand’. Hij vindt wit gewoon mooier, zegt hij. Als ik probeer uit te leggen dat het niet van belang is welke kleur we hebben, zegt hij: 'Ik denk gewoon zo, maar ik zal proberen het niet meer te zeggen.' 

Hoe pak ik dit aan? Wij zijn trouwens helemaal niet racistisch. Meer nog: mijn zoontje heeft zelf buitenlandse roots.'

 

​Ik vind het goed dat je op deze manier reageert op het gedrag van je zoon, want hiermee kan je racisme voorkomen. Als ouder heb je heel wat impact op het gedrag en de opvattingen van je kind. Je kan nog heel wat bijsturen bij een kind van 6 jaar. 

Mensen verschillen

Mensen kunnen niet alleen van huidskleur verschillen, maar ook van nationaliteit, geslacht, intelligentie, lengte en gewicht, ... Leer je kind zo goed mogelijk om te gaan met verschillen, want het kan zelf ook wel eens deel uitmaken van een minderheidsgroep. Misschien zal hij een bril moeten dragen, of zal hij niet geïnteresseerd zijn in computerspelletjes (en er dus ook niet over kunnen meepraten met de andere kinderen). Dit maakt hem niet minder: het is mooi dat mensen verschillend zijn. 

Als je zoontje zelf buitenlandse roots heeft, dan komt hij waarschijnlijk zelf al vaak met andere culturen in contact. Ik kan je alleen maar aanraden om het contact met andere culturen te stimuleren. Dat kan door:

  • Deel te nemen aan multiculturele activiteiten in eigen land.
  • Andere gerechten te proeven.
  • Op reis te gaan naar een ander land.
  • Boekjes te lezen.
  • Naar documentaires te kijken op televisie.
  • Samen van gedachten wisselen over anders zijn ... 

Moedig je kind aan om contact te leggen met kinderen met een andere huidskleur, en geef hem een complimentje als hij mooi samenspeelt. Reageer kordaat als hij met zand gooit, of kinderen met een andere huidskleur de vijand noemt. Leg hem duidelijk uit waarom je dergelijk gedrag niet goedkeurt en zet hem indien nodig enkele minuten aan de kant of in de hoek. 

Zeer recent verscheen er een boekje over kinderen en anders zijn. ‘Zwart - wit: Niets is zwart wit, iedereen is anders’ (ISBN 9789079569014). Het is een doe-boekje over hoe kinderen er anders kunnen uitzien. Ze stellen voor om tekeningen te maken van je eigen ogen, je mond met een beugel, etc. Tekent je zoontje niet graag, dan kan je de opdrachten ook doen door foto's te nemen. 

We leven in een diverse samenleving met verschillende culturen, nieuw samengestelde gezinnen, enzovoort. De webnanny vindt het belangrijk hierbij stil te staan en aandacht aan te besteden. De webnanny wil diversiteit bespreekbaar maken. Als je een vraag, suggestie of probleem  hebt, aarzel niet om jouw verhaal te mailen naar de webnanny.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.