Oplossingen zoeken bij ruzies

Kinderen, broers en zussen, kunnen soms onderling ruzie maken. Je weet niet precies hoe het begon maar je wil uiteraard wel dat de ruzie wordt opgelost. Hoe pak je dit best aan?

 

​Sociale vaardigheden 

Natuurlijk heb je liefst dat je kinderen geen ruzie maken. Maar ruzie maken is niet altijd zo negatief als het op het eerste zicht lijkt. Probeer ook eens de positieve kanten ervan te zien. Door ruzie te maken kunnen je kinderen hun gevoelens leren uiten en het terug bijleggen. Zo leren ze belangrijke sociale vaardigheden die ze zeker ook op school en daarna goed zullen kunnen gebruiken. 

Niet tussenkomen

Probeer als ouder eens niet tussen te komen en laat hen zelf de ruzie oplossen. Kom alleen tussen als het dreigt uit de hand te lopen, of iemand pijn gedaan wordt. Probeer geen partij te kiezen. Als je ze teveel aandacht geeft bij een ruzie of partij kiest, dan gaan ze op termijn ruzie maken om in de kijker te lopen. Meestal is het ook niet van belang wie er begonnen is, maar gaat het erom dat een ruzie bijgelegd kan worden. 

Praten over ruzie maken

In plaats van zelf tussen te komen of op zoek te gaan naar wie begonnen is, stel ik voor dat je hen leert hoe je met een ruzie kan omgaan.

  • Praat erover met hen.
  • Laat hen hun gevoelens verwoorden.
  • Laat hen samen een oplossing voorstellen (zorg ervoor dat niemand het onderspit moet delven). 

Zo leer je ze gevoelens uiten, voor hun mening uitkomen en onderhandelen. Dit zijn belangrijke vaardigheden in onze maatschappij die je kinderen weerbaar maken. 

De volgende keer dat je ze ruzie hoort maken en jullie het niet gezien hebben, kan je misschien eens het volgende proberen. Ga er rustig naar toe en vraag wat er aan de hand is zonder je stem te verheffen. Laat ze alle twee hun verhaal doen, en vraag dan hoe ze het probleem gaan oplossen of het terug goed gaan maken. Als ze echt geen idee hebben hoe ze het terug goed kunnen maken, dan kan je voorstellen dat ze elkaar bijvoorbeeld een hand geven en terug lief zullen zijn voor elkaar. Als ze bijvoorbeeld met hetzelfde willen spelen, dan kan je hen helpen om goede afspraken te maken. Ofwel spelen ze samen, ofwel wisselen ze af. Eerst mag de ene een kwartier, en dan de andere. Als ze de klok al wat kunnen lezen, dan kan je die in hun buurt zetten. Je kan ook een kookwekkertje gebruiken om de tijd aan te geven.  

Wat met straffen?

Straffen of time-out bij een ruzie vind ik niet altijd zo'n goed idee. Hiermee geef je aan dat ruzie maken niet mag. Ik zou ze wel apart zetten om tot rust te komen als ze te boos zijn om te praten. Als ze iets rustiger zijn, kan je als ouder helpen om de ruzie te bespreken en een oplossing te vinden.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.