Examenstress

'De examens komen eraan. Bij sommige kinderen betekenen examens ook een pak stress en faalangst. Hoe kan je helpen als ouder?'

 

​Rust in huis

Probeer de thuisomgeving zo rustig mogelijk te houden gedurende de examenperiode. Concentreren lukt vaak beter als er weinig afleiding is. Een luidruchtige barbecue of muziek in de tuin plan je wellicht beter na de examenperiode.

Maak afspraken

In de examenperiode gelden andere afspraken. Praat ruim op voorhand over wat wel en wat niet meer kan. Een deel van de vrijetijdinvulling gaat nu naar studeren, maar ontspanning blijft belangrijk. Schrap daarom niet de volledige vrijetijdagenda van je kind, maar bouw ontspanning in als een gezonde afwisseling. Hersenen hebben immers voeding nodig!

Ga regelmatig vragen hoe het gaat

Laat je kind zelfstandig studeren op een plaats waar hij of zij zich het beste kan concentreren. Je hoeft niet voortdurend te controleren, maar regelmatig binnenspringen om te vragen hoe het vlot kan zeker geen kwaad. In tegendeel, het werkt steunend.

Maak geen ruzie

Kinderen zijn gevoeliger tijdens een examenperiode. Een woordenwisseling ontstaat daarom sneller. Probeer ruzies echter te vermijden. Ze vormen immers een echte aanslag op het energieniveau van je kind. Deze energie is broodnodig om goed te studeren.

Leg je kind extra in de watten

Kinderen kunnen ervan genieten tijdens een examenperiode extra in de watten gelegd te worden. Zorg voor een lekker en gezond ontbijt, breng je kind een tussendoortje tijdens het studeren en zorg voor een portie ontspanning tijdens pauzes.

Op tijd slapen

Zorg ervoor dat je kind op tijd gaat slapen. Ook al heeft je kind de leerstof nog niet onder de knie, een uurtje vroeger opstaan na een volwaardige nachtrust zorgt altijd voor betere resultaten. Verplicht je kind ook te ontspannen voor het slapengaan. Studeren net voor het slapengaan kan ervoor zorgen dat je kind minder vlot in slaap valt.

Rustig blijven op een examen

Op www.klasse.be vonden we dit handig spiekbriefje van Liesbeth:

  • Ik lees eerst alle vragen van de toets. Ik heb goed geleerd. Als ik rustig blijf, herinner ik me alles.
  • Wat mij onmiddellijk te binnen schiet, noteer ik op kladpapier.
  • Ik los de vragen nu één na één op. Ik lees ze woord na woord zodat ik ze goed begrijp.
  • Een vraag waar ik het antwoord nog niet op weet, sla ik over. Later probeer ik opnieuw.
  • Ik kijk na of ik alle vragen heb beantwoord (ook de ommezijde van het vragenblad).
  • Ik lees alles na (vraag én antwoord) en geef pas dan af.
  • Iedereen mag fouten maken. Als je er maar uit leert.

 

Bron: www.klasse.be  

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.