Geen zin in school

'Mijn kleindochter is heel snel afgeleid in de klas. Ze heeft haar juffrouw niet graag en maakt niet graag huiswerk. Ik ben best wel bezorgd. Hoe kan ik haar helpen betere punten te halen en haar weer zin in school doen krijgen?'

 

​Wat zijn de redenen?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een kind niet graag naar school gaat. Misschien is er een leerkracht waarbij het kind zich niet op zijn gemak voelt, of is het de klasgroep waarin het kind zich niet goed voelt? Ook pesten kan een mogelijke oorzaak zijn. Kan je kleindochter faalangst hebben? Er is slechts één manier om erachter te komen: praat met je kleindochter. 

Zijn het enkel de huistaken? Huistaken maken en lessen leren zijn een extra inspanning na schooltijd die moeten gebeuren. Het wordt verwacht van elk kind dat naar school gaat, dus ook van jouw kleinkind. Natuurlijk is niet elk kind even blij met of gemotiveerd voor deze inspanning. Zeg haar dat je dit begrijpt, maar dat het wel moet. Trouwens, mocht ze deze huistaken niet moeten maken, dan zou ze na een tijdje niet meer kunnen volgen in de klas. Dit is ook niet zo leuk.

Maak samen een afspraak om elke dag binnen een vast tijdstip (bv. van 16 tot 17 uur) te werken voor school. Dit is zeer belangrijk, zo wordt ze gewoon om zich elke dag dat uurtje te concentreren. De rest van de tijd kan ze andere, fijne dingen doen!

Moedig haar steeds aan en zorg af en toe voor een kleine beloning.

Als ze een tijdje haar best heeft gedaan, zal ze automatisch betere punten behalen. Dat geeft haar een goed gevoel en jij bent fier op haar. De leerkrachten merken dit ook op en zullen haar zeker positiever benaderen. Het wordt dan veel aangenamer om naar school te gaan. Zo zal de zin om naar school te gaan ook volgen.

Lukt deze aanpak niet? Neem dan zeker eens contact op met het CLB, zij staan steeds bereid om ouders en kinderen te begeleiden als het wat moeilijker loopt op school.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.