Pesten

'Mijn zoon van 10 wordt onderweg naar school regelmatig gepest door andere kinderen die naar school gaan. Wat moet ik doen?'

 

Gevoelens niet opkroppen

​Is je zoon dit zelf komen vertellen? Dat is al een grote stap. Het belangrijkste wanneer je kind gepest wordt is praten. Je kind mag zijn gevoelens niet opkroppen. Praten helpt al om een deel van de frustratie weg te nemen. 

Als je nog niet alle verhalen kent, probeer dan van je zoon heel duidelijk te weten te komen hoe het begonnen is. Wie pest er precies? Hoe vaak gebeurt het? Wanneer gebeurt het? Wat doet hij als reactie? Wees zeker niet boos, of laat hem niet blijken dat je teleurgesteld bent dat hij over zich laat heenlopen, dat hij niet assertief is. Het is echt niet de bedoeling dat hij zich schuldig gaat voelen over het feit dat hij gepest wordt. Steun je kind, en stel voor het probleem samen op te lossen. 

Zoek of er geen groepje is dat ook te voet naar school gaat waar hij zich bij kan aansluiten. Het beste zou zijn dat hij leeftijdsgenoten vindt waarmee hij samen kan gaan. Kan dat niet, dan is het misschien beter tijdelijk een andere weg te nemen, of met hem samen naar school te lopen.

Vraag toestemming aan je kind om met de leerkracht van school en de directie te praten. Als de pesters ook op school zitten, is de school verplicht om maatregelen te nemen. 

Lijdt je kind heel erg onder de situatie, of werkt de school niet mee, dan kan je misschien het CLB inschakelen. Ook een psycholoog kan hulp bieden aan gepeste kinderen. Soms kan het ook aangeraden zijn de weerbaarheid van je kind te verhogen, bijvoorbeeld door een cursus sociale vaardigheden. De meeste Jongeren Advies Centra (JAC) organiseren zo'n cursus. In een JAC kan je kind trouwens steeds terecht met zijn verhaal. Pesten is één van de thema's die er vaak aan bod komen. Kinderen en jongeren kunnen langsgaan, ze kunnen een mailtje sturen en soms kunnen ze zelfs chatten met een JAC medewerker. Bekijk zeker eens de mogelijkheden in je buurt.

Neem ook eens een kijkje op volgende websites, en geef ze eventueel mee aan je zoon. Ze zijn gericht op jongeren.

http://www.slatoe.be/
http://www.goetfoud.nl/
http://www.klasse.be/
http://www.jongereninformatie.be/
http://www.kjt.org/

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.