Het eerste boekentasje

'Mijn zoontje gaat binnenkort voor het eerst naar school. Spannend! Waar moet ik op letten bij de aankoop van het eerste boekentasje? Is het een goed idee om vooraf samen met hem het boekentasje te maken?'

 

​Voorbereiden

Een peuter van 2,5 jaar is in principe klaar voor het kleuterklasje. Maar let op, de stap naar de kleuterschool is vaak erg groot voor peuters. Besteed dus de nodige tijd aan voorbereiding. Maak bijvoorbeeld samen voor de eerste keer een boekentasje. 

Kies voor een praktische boekentas

Hou in je zoektocht naar de eerste boekentas rekening met de mogelijkheden van je kind. Zorg ervoor dat je kleuter het tasje zelf open en dicht kan doen. Ga dus voor een eenvoudig sluitsysteem (vb. rits). Indien je kiest voor een velcrosluiting of klitteband, controleer goed of deze sluiting de flap dicht houdt. 

Hou er rekening mee dat de tas groot genoeg is om brooddoos, reservekledij en eventueel een knuffel op te bergen. Let wel op, niet te groot! Je kleuter neemt het boekentasje mee naar school, niet omgekeerd. Test of het tasje nog makkelijk sluit als alles erin zit. 

Ga samen met je kleuter shoppen en laat je kleuter mee beslissen over de vorm (vb. diertje) en de kleur. Kleuters zijn gevoelig aan trends, dus hou er rekening mee dat ze misschien een expliciete voorkeur hebben voor een populair merk. Informeer je op voorhand over de kwaliteit van dit merk.

Wat moet erin?

Geef een drankje, een stuk fruit (of stukjes gesneden fruit verpakt), een koek en een reservebroek mee. Sommige kleuterscholen hebben afspraken rond de inhoud van het boekentasje.  Bijvoorbeeld geen koekjes met chocolade om vieze handjes te vermijden. Bevraag dit op voorhand bij de school.

Eventueel kan je een knuffel meegeven of een foto van jullie allemaal, dat helpt om het vertrouwd te houden. Vraag wel even na bij de juf of dit gepast is. 

Oefenen

Voor je kleuter is het belangrijk op voorhand een zicht te hebben op hoe die eerste schooldag er zal uitzien. Start een 2-tal weken voor de eerste schooldag met oefenen. Maak voor de eerste keer samen de boekentas. Laat je kleuter helpen alles erin te stoppen en de tas dicht te maken. Zet samen de boekentas klaar op een vaste plaats, bijvoorbeeld in de woonkamer.

Starterspakket

De Vlaamse overheid ontwikkelde voor ouders met een kleuter een starterspakket. Het pakket bevat een informatieboekje, een vertelplaat om met kleuters te praten over hun ervaringen in de kleuterklas, een kijklijst voor het oudercontact en stickers met boodschappen voor de leraar.

Scholen verdelen de startpakketten gratis bij ouders die hun kind inschrijven. De nieuwe versie verscheen in maart 2017. Het startpakket is ook te bestellen of te downloaden.

 

Bron:

Mijn kind gaat naar de kleuterklas – Startersboek voor ouders.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.