Autozitje: vanaf welke leeftijd en wanneer overschakelen?

'Vanaf welke leeftijd kan ik een autozitje, bijvoorbeeld een maxi cosi, gebruiken? Wanneer moet ik overschakelen naar een groter autozitje?'

 

​Welk autozitje is geschikt voor welke leeftijd?

Er bestaan 3 soorten van bevestigingssystemen naargelang van het gewicht, de grootte en de leeftijd van het kind:

  • Groep o+: de babyzitjes (bijvoorbeeld een maxi cosi) vanaf de geboorte tot 13 kg. Ze worden altijd geïnstalleerd tegen de rijrichting in. Ze zijn te gebruiken tot de leeftijd van 1 jaar. Lees meer over de aankoop van een veilig autozitje voor je baby.
  • Groep 1: de kinderzitjes van 9 tot 18 kg. Ze hebben vijf riempjes en worden geplaatst in rijrichting. Deze zitjes zijn te gebruiken tot de leeftijd van 4 jaar.
  • Groep 2+3 : de verhogingskussens van 15 kg tot 36 kg. Ze worden samen met het kind vastgemaakt met de gewone driepuntsgordel van de wagen.

Wanneer schakel ik over naar een "groter" zitje?

Zo lang mogelijk wachten is de boodschap. Voor de veiligheid van het kind is het aan te raden niet te vlug over te schakelen naar een groter zitje. Wacht tot het kind het maximumgewicht van het zitje bereikt heeft (vermeld op het veiligheidslabel), of tot dat het hoofdje over de rand van het zitje komt en zo niet meer voldoende ondersteund wordt.

Tot wanneer is een bevestigingssysteem voor kinderen verplicht?

Elk kind kleiner dan 1,35 m of jonger dan 18 jaar moet je in de auto in een aangepast bevestigingssysteem vastmaken. Bovendien telt elk kind in de auto voor 1 persoon die 1 zitplaats inneemt. Vooraan of achteraan, het mag allebei, als het kind maar in een aangepast bevestigingssysteem zit.

 

Lees meer over:

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.