Autozitje

'Waar moet ik op letten bij de aankoop van een autozitje?'

 

​Een autozitje: veilige keuze

Rijdt je baby mee, zorg er dan voor dat hij/zij altijd klikvast zit in een veilig autozitje. Deze herken je aan het E-label, waar meteen ook het maximum gewicht op vermeld staat én of het voorin mag gebruikt worden. 

Zeer belangrijk om weten is dat autozitjes voor baby’s steeds tegen de rijrichting moeten geplaatst worden, ongeacht of je het zitje vooraan of achteraan plaatst. Bij een botsing wordt de baby dan beschermd tegen nekletsels. Vergeet niet dat je baby in verhouding tot volwassenen een zeer groot en zwaar hoofd heeft, waardoor de nek het bij een botsing niet kan tegenhouden zodat het hevig naar voor schiet. Let wel op, wanneer de auto uitgerust is met airbags dan mag je het zitje nooit vooraan plaatsen!

De reiswieg als alternatief

Naast dit soort zitje kan je ook opteren voor een gehomologeerde reiswieg die aan de achterbank wordt vastgemaakt met een speciaal beveiligingssysteem. In de wieg ligt je kindje nog eens vast met een beveiligingsmiddel. Deze reiswiegen zijn zeer veilig en goed voor de babyrug maar nemen veel plaats in. Bovendien wordt je baby ongeveer na 6 maanden te groot voor de wieg, en mag je dan terug op zoek naar een autozitje…  

Niet doen!

  • Je baby op je schoot nemen en stevig vasthouden.
  • Je baby met een “beschermende” hand tegenhouden terwijl hij niet vastzit.

Het zijn dingen die wellicht goed bedoeld maar levensgevaarlijk zijn. Ook wanneer je samen met de baby in de gordel zit, want bij een ongeluk wordt de baby tussen jouw lichaam en de gordel geplet…

Niet elk autozitje pas in elke auto 

Daarom is het beter eerst uit te proberen vooraleer je een zitje koopt. Isofix is een systeem waarbij het zitje wordt vastgemaakt aan de binnenstructuur van de wagen. Je kunt het isofixsysteem enkel gebruiken in wagens die uitgerust zijn met isofixbevestigingspunten.

Hoe duur zijn autozitjes?

Tot je kleintje groot genoeg is om gebruik te kunnen maken van de veiligheidsgordels, zal je ongeveer 100 tot 300 euro betalen. Dat komt op ongeveer 20 à 35 euro per jaar.

Zeker voor het eerste autozitje kan je ook uitkijken naar een tweedehandszitje. De eerstejaarzitjes zijn na gebruik meestal nog in zeer goede staat. Bij de tweedehandsaankoop dien je wel op het volgende te letten:

  • Voor de prijs die je betaalt, wil je niet alleen het autozitje, je moet er ook de handleiding bij krijgen.
  • Alle riempjes van het zitje moeten nog in uitstekende staat zijn. Alle sluitingen moeten nog perfect werken.

Schadelijk voor de rug? 

Het is algemeen geweten dat de kuipvormige zitjes voor jonge baby’s (meestal tot 10 à 13 kilogram) niet geschikt zijn om je baby langdurig in te laten zitten, omdat de rug van je baby in dergelijke zitjes gekromd zit. Maar heb je wel eens gedacht welk risico je loopt zonder veilig zitje of wieg in de auto? De verplaatsingen zijn meestal van korte duur zodat de risico’s beperkt blijven. Doen gewoon! Thuis laat je de babyrug terug rusten in relax, wieg of bedje.

Nooit vergeten!

  • Als de zitplaats van de passagier is uitgerust met een airbag, is die plaats ongeschikt en gevaarlijk voor het autozitje!
  • Als de baby gaat logeren, geef je niet alleen het autozitje mee, je installeert het ook zelf in de auto.
  • Ook voor een heel kort ritje moet de baby in het autozitje.
  • Met een baby aan boord rijd je extra voorzichtig.

 

Bron:

Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid

Lees meer over:

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.