Giftige planten

'Mijn baby begint nu stilaan te kruipen, en begint heel wat interesse te tonen in zijn omgeving. Ook in de tuin kruipt hij rond. Welke planten kunnen giftig zijn voor jonge kinderen?'

 

​Risico's

Wanneer de baby begint rond te kruipen merken jonge ouders vaak meteen de voor de hand liggende risico’s op in huis. Lage tafeltjes en scherpe meubelranden worden bekleed met mousse of een stootkussentje; stopcontacten en verlengsnoeren worden beveiligd of aan het oog onttrokken; chemicaliën, alcohol en medicijnen zitten voortaan extra veilig opgeborgen.

Maar denkt iedereen wel aan de gevaren die eenvoudige (kamer)planten kunnen opleveren?

Volwassenen denken er niet eens aan te proeven van een plant, maar hetzelfde gaat niet op voor je baby die op ontdekkingstocht gaat in huis of in de tuin. Experimenteren hoort nu eenmaal bij zijn/haar leeftijd. Onschuldig uitziende planten zoals meiklokjes, boterbloemen, goudenregen of klimop kunnen echter voor nare gevolgen zorgen.

Weet je niet goed welke van je planten een gevaar kunnen opleveren?

Het Rode Kruis verspreidt een goede brochure (“Thuis pluis? Giftige planten” - 1,5 euro excl. verzendingskosten) waar je alle nodige info vindt: benaming van de plant, bijhorende foto en duidelijke omschrijving van giftige plantdelen en mogelijke vergiftigingsverschijnselen.

Je kan deze brochure telefonisch bestellen op het nummer 015/44 34 79 of via mail op: leergangen@rodekruis.be

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.