Handen wassen

'Dat handen wassen gedoe. Hoe belangrijk is het eigenlijk, kan ik zomaar elke soort zeep gebruiken en zijn er aandachtspunten voor jonge kinderen?'

 

​Hoe, waar en wanneer moet ik nu precies mijn handen wassen?

Eigenlijk weten we allemaal zelf wanneer we onze handen moeten wassen, maar soms durven we het wel eens te vergeten. Toch zijn er situaties waarin je hieraan extra aandacht dient te schenken.

  • Na het toiletbezoek.
  • Na het verversen van een luier.
  • Na niezen en hoesten of het aanraken van huisdieren.
  • Na het buitenzetten van de vuilnisemmer.
  • Telkens je met voedsel in contact komt of bent geweest.

Een flinke schrobbeurt: wat houdt dat in?

Handen worden het best gewassen onder stromend water en met vloeibare zeep. Daarbij was je niet enkel de handpalmen, maar ook de rug van de hand, de vingers en de nagels. Vergeet ook de duim niet, want die wordt vaak verwaarloosd. Spoel daarna de handen goed af en droog ze met een schone en droge handdoek. Heb je twijfels bij de netheid van de handdoek, (op openbare plaatsen bijvoorbeeld) dan gebruikt je een wegwerpdoekje. Handen moet echt goed gedroogd worden want vocht is  een uitstekende broeiplaats voor bacteriën.

Je vermeldde vloeibare zeep, wat is er mis met mijn klassieke stuk zeep?

Daar is in principe niets op tegen, maar weet dat op een stuk zeep heel wat bacteriën kunnen achterblijven. Daarenboven komt vloeibare zeep uit een pompflesje waardoor ze enkel met je handen in contact komt, en bijgevolg veel hygiënischer is.

En mijn ringen en armbanden, wat doe ik daarmee?

Dat het onder een ring een echt festival voor micro-organismen is, spreekt voor zich! Als je de handen wast, doe je de ring uit en was je hem net nadat je je handen hebt gewassen en volgens hetzelfde stramien. Een armband is dan weer iets netter dan een ring. Maar ook een armband kan een spoeling onder stromend water best gebruiken. Daarna droog je hem uiteraard goed af.

Omdat een polshorloge niet zomaar te wassen is, doe je ze best uit bij activiteiten waarbij ze dreigt nat of vuil te worden. Doe hetzelfde voor het handenwassen. Zo hoef je niet de hele dag met een nat - en voor bacteriën bijzonder prettig - armbandje rond te lopen. Handen wassen kan je eigenlijk niet vaak genoeg doen. 

Wil je meer weten over hygiëneregels voor jou en je baby of ben je gewoon nieuwsgierig naar nuttige tips omtrent netheid? Bekijk of bestel dan onze brochure "Het netste boekje". 

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.