Hoe was ik de geslachtorganen van mijn kind?

'Hoe was ik de geslachtorganen van mijn kind?'

 

​Water en zeep

Was de geslachtsorganen van je kind met water en zeep. Heb je een zoontje? Laat dan de voorhuid voorlopig nog onaangeraakt.

Opletten met de voorhuid

De voorhuid (preputium) is de voorste huidplooi op de penis die de eikel in rust bedekt. Een korte voorhuid schuift soms vanzelf volledig terug wanneer de penis in erectie verkeert. Een langere voorhuid blijft de eikel ook in erectie bedekken.

Bij de geboorte van een baby is de ring vooraan de voorhuid nog te klein om deze over de eikel te kunnen schuiven. Probeer dit ook niet te doen, want je zal scheuren veroorzaken en de voorhuid zal nog nauwer worden.

Na het tweede levensjaar wordt deze ring steeds groter. Bij de meeste jongens kan de voorhuid na een tijdje over de rand van de eikel heen naar achter geschoven worden. Meestal gebeurt dit rond 4 jaar. Wanneer je zoontje er klaar voor is, leg je de eikel regelmatig bloot en reinig je de huidplooi.

Hoe moet je de eikel wassen?

Trek zachtjes de voorhuid naar achter en was de eikel met water en zeep. Dep de eikel af en trek de voorhuid terug naar voor. Opgelet: de eikel mag niet te droog zijn want anders krijg je de voorhuid niet meer naar voor! Toch moet je de eikel deppen om een schimmelinfectie te vermijden.  

Wanneer is er iets mis?  

Zolang je zoontje kan plassen hoef je je geen zorgen te maken. Heeft je zoontje het moeilijk met urineren? Of stapelt de urine zich op onder de voorhuid (je ziet dat er een klein ballonnetje ontstaat)? Ga dan naar je huisarts. Hij zal met jou overleggen hoe jullie dit probleem best kunnen aanpakken.  

Hoe was ik de geslachtsorganen van mijn dochtertje?

  • Was ze met een washandje, zeep en water. Wrijf naar de aars toe en niet omgekeerd, anders kunnen kiemen van de anus naar de vagina opkomen en kan dit een infectie veroorzaken.
  • Was als laatste de billetjes met zeep.
  • Droog de vagina en de billetjes goed af en schenk voldoende aandacht aan de huidplooien.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.