Je kind in het ziekenhuis

'Ik moet met mijn dochtertje (4 jaar) naar het ziekenhuis. Ze zal er voor 3 dagen moeten verblijven. Ze is hiervan op de hoogte en doet al enkele dagen lastig. Ze huilt erg veel en ik ben er niet gerust in.'

 

Opname in het ziekenhuis

​Een opname in het ziekenhuis is zowel voor je kind als voor jezelf als ouder een ingrijpende gebeurtenis. Je kind verblijft enkele dagen in een vreemde omgeving, met onbekende en soms pijnlijke onderzoeken of prikjes. Ook voor mama en papa is het niet zo fijn om hun kindje enkele dagen aan de zorgen van een vreemde toe te vertrouwen. Als ouder heb je medelijden met je kind omdat het weerloos is en je het niet echt kunt helpen. 

Kinderen zijn echter behoorlijk veerkrachtig, zeker als ze goed worden opgevangen. Hoe ingrijpend een ziekenhuisopname voor een kind is, hangt onder andere af van de duur van de opname, de aard van de ingreep en de mate waarin het kind pijn heeft. Ook de leeftijd van het kind speelt een belangrijke rol. De invloed is het grootst tussen ongeveer 7 maanden en 4 jaar.

De scheiding van thuis is moeilijk te verwerken voor elk kind, maar deze scheidingsangst is het grootst tussen 7 maanden en 2 jaar. In deze leeftijdsfase is een kind eenkennig. Hoe lief ze ook zijn voor het jonge patiëntje, verpleegsters blijven vreemden.

Eenmaal ouder dan 2 jaar zijn kinderen veelal uit hun eenkennigheid gegroeid. Maar dan bestaat nog het probleem dat je moeilijk alles kunt uitleggen aan je peuter omdat zijn taalvaardigheid beperkt is. Vanaf 4 jaar kan je je kind al wat beter vertellen wat er zal gebeuren.

Hoe kan ik mijn dochtertje gerust stellen?

Als ouder is het belangrijk met je kind over het ziekenhuis te praten. Vertel je dochtertje waarom ze naar het ziekenhuis moet en wat haar te wachten staat. Vertel ook zo veel mogelijk over de verpleegsters en de dokters. Jonge kinderen kunnen zich vaak geen beeld vormen van het ziekenhuis. Als ze niet goed worden geïnformeerd, gaan ze fantaseren en zich vaak nodeloos ongerust maken.

Het heeft echter geen zin te liegen over de pijn. Probeer zo eerlijk mogelijk te zijn, zonder al te veel in details te vervallen. Liegen over de pijn creëert wantrouwen, terwijl te veel details verwarring veroorzaken. 

Misschien kan ik vooraf een bezoekje brengen aan het ziekenhuis?

Een bezoekje brengen aan het ziekenhuis is een goede voorbereiding. Indien mogelijk kan je kind al eens een kijkje nemen op de kinderafdeling. Het kind raakt op deze manier vertrouwd met de sfeer in het ziekenhuis.

Eenmaal de dag van opname is aangebroken, kan je samen met je dochtertje de koffer pakken. Denk hierbij ook aan boeken, speelgoed of knuffeldieren waaraan je kind gehecht is. Knuffeldieren kunnen een troost zijn in de eenzame momenten in het ziekenbed. Scheiding van de ouder is voor de kindjes meestal een bron van verdriet. Als ouder vertel je je kind daarom ook best dat je niet altijd in het ziekenhuis aanwezig kan zijn. Om toch bij het zieke patiëntje te kunnen zijn, dien je vooraf een aantal praktisch regelingen te treffen. Mag je op bezoek gaan buiten de officiële bezoekuren? Of misschien mogen ouders in dit ziekenhuis zelfs bij hun kinderen blijven overnachten.

Indien nodig doe je een beroep op familie of buren. Vertel in elk geval je familie dat je kind naar het ziekenhuis moet, het kan voor haar een hele troost zijn als ze van tante of opa een bezoekje krijgt. Probeer zoveel mogelijk vanuit je kind te denken en te voelen en overdrijf niet met snoep en cadeautjes.

Kies voor een kindvriendelijk ziekenhuis!

Als de ziekte of behandeling niet bepalend is voor de keuze van het ziekenhuis, kies dan voor een kindvriendelijk ziekenhuis.

In een kindvriendelijk ziekenhuis:

  • Kunnen ouders de hele dag bij hun kind blijven.
  • Mogen ouders aanwezig zijn als hun kind onder narcose wordt gebracht of als hun kind bijkomt uit de narcose.
  • Krijgen kinderen voldoende pijnstillende middelen toegediend om te voorkomen dat zij veel pijn lijden.
  • Kunnen ouders naast het bed van hun kind overnachten.
  • Worden kinderen verpleegd door verpleegkundigen die hiervoor zijn opgeleid.
  • Worden kinderen nooit samen met volwassen patiënten op één kamer verpleegd. 

In sommige ziekenhuizen is het mogelijk om een afspraak te maken met de kinderafdeling. Als ouder kan je dan de nodige vragen stellen.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.