Tandenpoetsen voor kleuters

'Mijn zoon is 3,5 jaar. Hij poetst zijn tandjes al zelf, maar ik weet niet goed of ik nu een grotere tandenborstel moet kopen. Ik weet ook niet of ik wel de juiste tandpasta gebruik, en of hij vaak genoeg de tanden poetst.'

 

​Hoe vaak?

Van 2 tot 6 jaar worden de tanden 2 keer per dag gepoetst, na het ontbijt en vóór het slapengaan. Vanaf 6 jaar, poets je liefst 3 keer per dag: na het ontbijt, 's middags en vóór het slapengaan. 

Moet ik speciale tandpasta gebruiken?

Omdat jonge kinderen regelmatig tandpasta inslikken, is het aan te bevelen bij kinderen tot 6 jaar aangepaste tandpasta te gebruiken. Deze tandpasta koop je in de winkel of bij de apotheker. De tandpasta bevat een aangepast fluoridegehalte. Tot 2 jaar 500 tot 1000 ppm. Van 2 tot 6 jaar 1000 à 1450 ppm. De aangewezen tandpastahoeveelheid is tot 6 jaar de grootte van een erwt.

Vanaf 6 jaar kan je een gewone fluoridehoudende tandpasta gebruiken (1450 ppm fluoride) en dan mag 1 à 2 cm gebruikt worden.

Welke tandenborstel gebruik ik best?

Na 2 jaar, gebruik je een tandenborstel met een kleine kop, zodat je bij alle moeilijk bereikbare plekjes kunt komen. De steel moet lang en recht zijn. De borstelharen moeten vooral zacht en overal even lang zijn. Dit voorkomt beschadigingen aan het tandvlees. Zodra de haartjes uit elkaar gaan staan, kan je beter een nieuwe tandenborstel aanschaffen. Dit zal ongeveer vier keer per jaar nodig zijn.

Wanneer neem ik mijn kind mee naar de tandarts?

Neem je zoontje best regelmatig eens mee naar de tandarts. Dit is echt beter dan te wachten tot het eerste gaatje verschijnt. Je kind went aan het lokaal en de handelingen van de tandarts, en zal niet vanaf het begin een tandartsbezoek in verband brengen met pijn!

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.