Alles moet stuk

'Mijn kind kan erg agressief zijn. Met speelgoed in de buurt wordt hij echt een wildeman. De teddybeer, zijn brandweerwagen, … het lijkt alsof alles stuk of dood moet.'

 

​Vroeg of laat wordt iedere ouder wel eens met een driftige peuter geconfronteerd. Het is pas vervelend wanneer die driftbuien ook werkelijk een patroon gaan vertonen.  

Is je peuter ook agressief tegen mensen?

Hou één ding in de gaten: gaat je peuter enkel agressief om met speelgoed, of is hij ook agressief tegen mensen? 

Het lijkt misschien niet zo, maar blijkbaar heeft je zoontje een veilige manier gevonden om met zijn angsten om te gaan en met de daarbij opgehoopte agressieve gevoelens. Het wordt pas een probleem wanneer hij die woede dagelijks tegenover zijn zusje of vriendjes zou uiten.

Je moet de driftbuien eigenlijk als een uitlaatklep bekijken. Natuurlijk is je kind niet altijd gefrustreerd, maar soms moet het net als iedereen stoom afblazen. Je gaat toch ook wel eens stevig tennissen of lopen? Bovendien speelt bij peuters nog een ander element, namelijk dat van experimenteren: “Hey, ik gooi die brandweerwagen tegen de muur en die stuitert niet terug, de teddybeer nochtans wel.  Interessant …!”

Gaat die agressie voorbij?

Zolang er geen schade aan personen of eigendommen wordt aangericht, is het niet erg als je peuter dit blijft doen. Je kan er dan best zo weinig mogelijk aandacht aan besteden, want dat is dikwijls de reden om verder te doen. Prent hem wel in het hoofd dat dit enkel met levenloze voorwerpen kan. Hij moet weten dat een teddybeer inderdaad geen pijn voelt, maar een echt dier wel.

Wanneer je kind te veel tijd begint te besteden aan het gooien met een teddybeer, kan er sprake van een obsessie zijn. Ga dan toch eens langs bij een professionele hulpverlener

 

Lees meer over:

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.