Broertje of zusje op komst

'Wanneer vertel ik mijn dochter van 3 jaar dat er een broertje of zusje op komst is? Hoe bereid ik haar goed voor op de baby?' 

 

​Wanneer vertellen?

Vertel het niet te snel. Wacht minstens tot er iets zichtbaar verandert aan je buik. Negen maanden zijn op die leeftijd nog een eeuwigheid. Vertel het dus niet te vroeg, anders duurt het voor je dochter veel te lang. 

Actief betrekken

Zo gauw ze het weet kan je haar actief betrekken bij de zwangerschap. Neem haar mee naar de gynaecoloog, laat haar echo’s zien, laat haar voelen als de baby stampt. Neem haar mee op kraambezoek bij vriendinnen, dan ziet ze ook al andere baby’s. 

Je kan foto’s bovenhalen van je dochter als baby en vertellen over je vorige zwangerschap. Vertel dat je ook ongeduldig hebt moeten wachten, dat je buik minstens even dik was, dat je zo gelukkig was toen ze geboren was, enzovoort. 

Een duojob

Als je zelf nogal vermoeid bent zal je partner automatisch een deel van de zorgen overnemen. Dat is een goede voorbereiding op de komst van de baby want automatisch zal de vader meer met zijn oudste kind bezig zijn in de eerste maanden na de geboorte. Om te vermijden dat je oudste een papakindje en je jongste een mamakindje wordt, wissel je best af en toe af. Zo rem je ook de jaloezie een beetje af. 

In het ziekenhuis

Bereid je kindje voor op jouw verblijf in de kraamkliniek. Haal eventueel boekjes over ‘baby op komst’, daar staan vaak leuke plaatjes in om hierover te vertellen. Als je kindje gaat logeren bij een familielid, probeer dat dan op voorhand al een aantal keren uit, zodat je peuter hieraan gewend is.

Laat je dochter op bezoek komen in de kraamkliniek. Probeer dat wel op een rustig moment te plannen. Zorg dat je je baby niet zelf op schoot hebt als je dochter binnenkomt. Geef haar eerst alle aandacht. Geef haar een dikke knuffel. Maak tijd om te luisteren naar haar verhalen. Forceer de kennismaking met de baby niet. Laat haar zelf ontdekken waar de baby ligt. Verwacht niet teveel van haar reactie. Die kan eerder koel of zelfs negatief zijn, omdat je dochter niet goed weet hoe ze hier nu op moet reageren. Laat haar wennen aan de nieuwe baby. Het gaat erom hoe je kinderen later met elkaar omgaan, niet hoe die eerste kennismaking verloopt. 

Terug thuis

Weer thuis wordt het pas echt duidelijk wat die nieuwkomer betekent voor het gezinsleven. Ook je peuter zal het merken. Het best bevestig je zo goed mogelijk haar rol als ‘grote zus’. Laat haar helpen bij de verzorging van de baby, zo voelt ze zich betrokken en merkt ze ook dat het erg veel werk is, zo’n baby verzorgen. 

Soms helpt het om je kind een eigen pop te geven. Zo heeft zij ook iemand om te verzorgen op het moment dat jij met de baby bezig bent (imitatiegedrag). Als ze wat ouder wordt kan je ze zelfs laten meehelpen bij de verzorging van de baby. Daardoor spendeer je ook tijd met haar, én voelt ze zich betrokken bij het hele gebeuren.  

Zorg voor persoonlijke momenten met je oudste kind. Blijf samen dingen doen, bijvoorbeeld wanneer de baby slaapt. Geef extra aandacht op die momenten wanneer het opnieuw even zoals vroeger met z’n drieën is. Verbind voordelen aan de oudste zijn: "Jij mag langer opblijven, want je bent al groot. Jij mag al met papa mee naar de winkel, baby blijft hier". Zorg dat het zich niet buitengesloten voelt. 

Momenten van frustratie en jaloersheid zijn waarschijnlijk niet te vermijden. Ze kunnen ook geen kwaad. Het is goed om te leren dat niet alle aandacht altijd naar haar kan gaan. Natuurlijk verschilt de reactie van kind tot kind, en misschien reageert ze eerder opgetogen, maar helaas kan je haar reactie niet voorspellen. Hou je oren en je ogen dus goed open.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.