Driftbuien

Een driftbui is een plotse, korte en hevige vorm van woede. Elke peuter of kleuter krijgt er wel eens een. Maar hoe reageer je het best wanneer je kind een driftbui krijgt?

 

Driftbuien zijn bij peuters en kleuters zeker niet uitzonderlijk, ze lijken soms te 'ontploffen' voor onbenulligheden, thuis, in de winkel of op straat. Maar dat maakt het natuurlijk niet gemakkelijker voor jou als ouder. Zeker niet met afkeurende blikken van andere mensen. De beste reactie op zulk ongewenst gedrag is negeren. Probeer kalm te blijven en zelf niet emotioneel te reageren.

Geef pas aandacht aan je kind als hij stopt met roepen en tieren. In het begin zal de driftbui nog verergeren, maar als je volhoudt zal je zien dat negeren helpt.

Belonen

In feite gaat het erom dat je goed gedrag beloont en slecht gedrag geen aandacht geeft. Daarom mag je niet toegeven aan een driftbui. Je moet het proberen te negeren. Als je zou toegeven aan een driftbui weet je kind dat je te manipuleren bent via zulk gedrag. Dan zal het niet de laatste keer zijn dat hij het probeert. Welke aanpak je ook kiest, wees consequent, anders zal het gedrag verergeren.

Vooraf afspreken

Heeft je kind vaak driftbuien in de supermarkt? Je zou voor je de supermarkt binnengaat kunnen afspreken met dat hij iets kleins krijgt of iets leuks mag doen, als hij zonder zeuren de supermarkt doorkomt. Prijs je kind als jullie zonder driftbui de aankopen kunnen doen. Op die manier stimuleer je het positieve gedrag van je kind. Na een tijdje zullen de driftbuien uitblijven.

Boos zijn is oké

Peuters en kleuters moeten vaak nog leren met hun emoties omgaan. Soms hebben ze behoefte aan een veilige plek om even uit te razen, een plek om tot rust te komen. Kwaad zijn mag, maar niet om je zin of aandacht te krijgen.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.