Ik wil alleen maar snoep

Kleuters hebben een uitgesproken voorkeur voor ongezond eten: frietjes, chocolade, frisdrank, ... Ze vragen er soms naar van 's ochtends tot 's avonds. Hoe ontstaat dit gedrag en wat kan je doen? 

 

​Hoe ontstaat dit gedrag?

Eetgedrag is in zekere zin altijd aangeleerd. Je kind lust graag ongezonde zaken en hij heeft er misschien al vaak naar gevraagd en ook gekregen. Misschien was je kind ziek of had het nog niets gegeten en heb je eens toegegeven, en nu wil hij enkel nog ongezonde dingen eten. Hier is het zeer belangrijk om grenzen te stellen en consequent te blijven. 

Maar misschien lusten jullie ook wel eens ongezonde dingen. Je kind neemt deze voorbeelden over, dus zou hier is het belangrijk om een goed voorbeeld te stellen voor je kind. 

De eerste stap is negeren

Het eerste dat je zou kunnen doen is de vraag om ongezond eten zoveel mogelijk negeren, ook als je kind driftig wordt. Als een kleuter iets opeist door driftbuien, en de ouder geeft daaraan toe, dan wordt de driftbuien beloond. Het kind leert zo dat een driftbui de goede manier is om zijn ouders over de streep te krijgen.

Naar een gezonde eetstijl 

Om je kind andere dingen te leren eten, zou je kunnen proberen hem voedsel te geven dat versierd is: een boterham met een gezichtje of andere kleurrijke leuke dingen. 

Hou het ook gezellig aan tafel en neem de tijd om te eten. Maak er een gezinsgebeuren van. Blijf zelf op je stoel zitten. Kijk geen tv of lees geen krant terwijl jullie eten. Laat de smartphones uit het zicht.  Voer gesprekken waar je kind aan kan deelnemen. 


Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.