Liegen

Je betrapt je kleuter op een leugentje en je kind blijft bij hoog en laag beweren dat hij de waarheid vertelt. Is dit opzettelijk liegen of gewoon fantasie?

 

Fantasie en werkelijkheid

​Kleuters liegen niet omwille van een slecht karakter. Ze kennen nog niet echt het verschil tussen fantasie en werkelijkheid

Omdat kleuters zo’n levendige fantasie hebben, "verdwalen" ze af en toe in de realiteit. De vertelsels die hieruit voortkomen, kunnen door volwassenen onterecht als leugens beschouwd worden. Verder durven kleuters ook hun wensen voor werkelijkheid aannemen. Je dochter wenste dat het handenwassen al voorbij was. Daarom vertelt ze het je doodleuk ook al is het onmogelijk. Omdat ze zich pas afspraken herinneren als je hen erop attent maakt (we kijken geen uren per dag tv), gebruiken kleuters soms leugentjes om bestwil. Daarom lijkt het uren tv kijken bij oma nog niet “te veel”. 

Soms liegen kleuters ook wanneer ze bezig zijn een moeilijk gevoel te verwerken, zoals angst bij het slapengaan. Ze zeggen dat ze nooit bang zijn, maar vragen je wel even onder het bed te kijken, om te weten of er toch geen monsters verstopt zijn. 

Omgaan met de waarheid is iets nieuws dat kleuters op deze leeftijd moeten leren. Als ouder kan je hen helpen door uit te leggen dat je beter niet kan liegen. Maak met hen het onderscheid tussen wat waar en niet waar is. Echt ingaan tegen het liegen hoeft niet. Begeleid hen om het verschil te zien tussen werkelijkheid en fantasie. Zo begrijpen ze zelf stilaan dat je het best bij de waarheid blijft.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.