Luisteren

Thuis is je kind braaf en luistert het prima, op stap lijkt het wel alsof je tegen de muren spreekt. Je begint boos te worden, dreigen en misschien zelfs te vermijden van uitstapjes te maken of bij vrienden op bezoek te gaan. Waarom luisteren kleuters soms echt niet en wat kan je er aan doen? 

 

​Persoonlijkheid ontwikkelen

Moeilijk gedrag - zijnde het niet luisteren, weigeren, testen en dergelijke - is eigen aan de kleuterleeftijd. Het ene kind houdt het echter langer vol dan het andere. Of het ene heeft een pittiger karakter dan het andere. Kinderen zijn volop bezig hun eigen persoonlijkheid te ontwikkelen en zijn daarbij heel erg ‘zoekend’. Kleuters testen uit hoe ver ze kunnen gaan. Je moet dit gedrag aanpakken.

Wanneer ze thuis wel luisteren wil dit zeggen dat je best wel weet hoe je je kinderen moet corrigeren en hoe je aan bepaald gedrag grenzen moet stellen.

Hoe komt het dan dat ze buitenshuis niet meer luisteren? Dat heeft meestal met twee zaken te maken. Eerst en vooral is het voor kinderen niet altijd duidelijk welke regels ergens anders gelden. Ze weten vaak wel welke regels bij mama en papa gelden, welke bij oma en opa, welke in de klas, … Daar zit altijd wel wat verschil in! Welke regels gelden dan als ze op een nieuwe plek komen? Dat moeten ze even uittesten. Het is dan ook belangrijk dat het voor de kinderen snel duidelijk wordt gemaakt hoe ver ze kunnen gaan.

Maar ten tweede, en dit blijkt voor ouders soms moeilijker te zijn: vaak ben je als ouder wat beschaamd als je kind het uithangt als je ergens bent. Kinderen voelen die onzekerheid van mijlenver aan, en maken daar gebruik van. Ze gaan gewoon steeds verder. Belangrijk is dat je die schaamte opzij zet. Heel veel mensen hebben zelf kinderen en weten perfect hoe moeilijk het soms is om die kleine deugnieten onder controle te houden. Blijf trouw aan jezelf en jouw aanpak, waar je ook bent.

Probeer te onthouden dat op deze leeftijd het luisteren niet altijd even vlot loopt, maar dat jouw kinderen zeker geen uitzondering zijn. Hou vol en probeer telkens opnieuw er weer consequent mee om te gaan. Na heel veel herhalen zullen ze het uiteindelijk wel begrijpen en vooral aanvaarden. 

Jammer genoeg hebben we geen trucje waardoor het in één keer is opgelost. Dit is een proces waar jij en je kinderen door moeten.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.