Mag ik mijn kind straffen?

Als ouder krijg je altijd de raad om goed gedrag te belonen, positief gedrag te bekrachtigen. Maar wat wanneer je kind negatief gedrag stelt?

 

Grenzen stellen

Als ouder mag je op zo'n moment grenzen stellen. Je mag duidelijk aangeven dat je kind bijvoorbeeld speelgoed niet stuk mag maken. Grenzen stellen hoort bij opvoeden, net zoals belonen.  

Hoe? 

Je kan grenzen stellen door bijvoorbeeld zijn gedrag af te keuren. Let goed op dat je het gedrag van je kind afkeurt, niet je kind zelf. Zeg bijvoorbeeld “Ik vind het niet leuk dat je auto stuk maakt.” of “Hou op met speelgoed stuk maken.”, maar niet “Je bent stout, je maakt je speelgoed stuk.”. Je kind moet zijn gevoel van eigenwaarde nog opbouwen. Door hem stout te noemen kan je de eigenwaarde een flinke deuk geven. 

De gevolgen van het stukmaken van speelgoed ligt voor de hand: als hij zijn speelgoed stukmaakt zal hij er niet meer mee kunnen spelen. Hou wel rekening met de leeftijd van je kind en in hoeverre hij al begrijpt dat iets een gevolg kan zijn van iets anders.  

Je kan ook grenzen stellen door iets leuks weg te nemen. Je kind mag niet buiten spelen of tv kijken vanavond.  

Als de situatie uit de hand dreigt te lopen en je hebt het gevoel dat je je kind niet meer meester bent, kan een time-out (een korte afzondering) de gemoederen bedaren.  

Duidelijk afbakenen 

Als je de straf uitspreekt, is het belangrijk de boodschap op een duidelijke manier over te brengen naar je kind. Spreek af hoe lang de straf geldt. Zorg er ook voor dat elke straf in verhouding blijft tot datgene wat je kind fout deed.  

Niet onmiddellijk straffen 

Straf je kind niet de eerste keer dat hij iets fout doet. Kinderen moeten dingen leren. Dat doen ze door dingen verkeerd en goed te doen. Wanneer je al een aantal keren iets gezegd of verboden hebt, kan je overgaan tot grenzen stellen. 

Tot slot geeft straffen op termijn ook meer aanleiding tot stiekem gedrag.  

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.