Mama, ik wil die nieuwe boekentas

Je kind wil elke dag wel iets nieuws: een boekentas zoals hun vrienden, koeken die ze op de reclame hebben gezien, een nieuwe fiets, een pop, nieuwe schoenen, ... Kan en moet je hier blijven op ingaan? 

 

Verleidingen

​We leven in een consumptiemaatschappij. Kinderen worden sterk beïnvloed door reclame, spullen die vriendjes hebben, rages op school. Kinderen hebben nog geen kritische geest gevormd. Daarom zijn zij nog niet in staat zich tegen die verleidingen af te zetten. Ze kunnen nog niet beslissen wat echt nodig en leuk is. Daar kan jij hen als ouder bij helpen: leren dat er grenzen zijn en zelf grenzen stellen. 

Ouders hebben het vaak moeilijk met grenzen stellen omdat ze schrik hebben te streng over te komen. Of misschien denken ze dat hun kind hen minder lief gaat vinden. Vaak gebeurt het ook uit gemakzucht, toegeven is soms eenvoudiger dan nee zeggen. Toch is het belangrijk om deze grenzen te stellen. 

Grenzen stellen. Hoe begin ik eraan?

Leg je kind uit dat het echt niet alles kan krijgen. Het moet leren kiezen. Het moet wachten tot een verjaardag of ander feest om een cadeau te krijgen. Je zou bijvoorbeeld samen met je kind een lijst kunnen maken met alles wat ze graag zou krijgen. Laat je kind er eventueel afbeeldingen uit reclameboekjes bij plakken. Vul die lijst aan telkens er iets nieuws opduikt dat ze zou willen. Je zou kunnen proberen er af en toe ook dingen van te schrappen, ook al heeft je kind het niet gekregen. Deze wenslijst kan je dan ook gebruiken wanneer grootouders en andere “weldoeners” een cadeau willen kopen. 

Grenzen stellen gaat ook verder dan enkel bij hebbedingen. Ook aan aandacht en gedrag stel je als ouder best grenzen. Een kleuter moet leren dat hij niet altijd de onverdeelde aandacht voor hem heeft. Soms is mama aan het koken. Hij moet dan zelf wat spelen. Soms wil papa even iets lezen of zijn favoriete tv programma zien. Dan ook moet hij even tevreden zijn met wat minder aandacht. 

Als ouder maak je je kind duidelijk wat de grenzen zijn. Je beloont of prijst het kind als het zich eraan houdt. Je bespreekt ook op voorhand wat de gevolgen zijn als het er zich niet aan houdt. Zo worden de grenzen tastbaar, en een gewoonte. 

Het is belangrijk dat je op tijd begint met grenzen stellen. Hoe meer een kind gewend is om te krijgen wat het wil, hoe bozer het wordt als het een keer niet krijgt wat het wil. Het wordt dan ook steeds moeilijker als ouder om grenzen te blijven trekken. Lees in dit verband ook even hoe je best reageert op driftbuien.

Maar wij zitten in een scheiding. Mijn dochter krijgt alles van haar papa, ik kan hier toch niet voor onder doen?

In een scheiding speelt het “liever willen gevonden worden dan de andere ouder” vaak een grote rol. Sommige ouders kopen de loyaliteit van hun kind door het geven van cadeaus. We komen dan in een situatie waarbij kinderen hun ouders tegen elkaar uitspelen

Al zal dat soms moeilijk zijn, in het belang van de kinderen zouden gescheiden ouders hierover aan hetzelfde touw moeten proberen trekken. Als ze samen grenzen kunnen stellen, zorgen ze er ook voor dat ze niet uitgespeeld worden tegen elkaar. Zo blijven ze als ouders bepalen wat er gebeurt en wat niet.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.