Ruzie maken over cadeautjes

Je kind is tevreden met haar cadeautje, maar kan het niet hebben wanneer het geschenk van broer of zus net ietsje groter is. En dan komt er ruzie van. Wat kan je doen?

 

Balans zoeken

​De meeste ouders proberen ervoor te zorgen dat ze hun kinderen gelijk behandelen. Uiteraard dreigt dit soms te mislukken. Dit heeft verschillende redenen. Jij vindt het wellicht erg belangrijk dat de geschenken evenveel kosten. Kinderen letten veel meer op grootte van het geschenk, dan op de prijs. Het feit dat een kind zich benadeeld voelt, is niet uitzonderlijk. Rivaliteit maakt deel uit van elk gezin, net zoals ruzie en jaloezie.

Wat kan je doen?

Behandel je kinderen steeds als de individuen die ze zijn. Geen twee kinderen ter wereld zijn volledig gelijk (zelfs eeneiige tweelingen niet). Elk kind vereist een aparte aanpak die voor hem of haar het beste werkt. Elk kind vraagt een eigen benadering op gebied van liefde, discipline, kritiek en complimentjes, en elk kind is verschillend. Neem deze verschillen als vertrekpunt. Wanneer je dit doet, zullen je kinderen dit waarderen omdat ze zich als individu benaderd en gewaardeerd voelen. 

Kan je dan alles verdelen zoals je wilt?

Zo makkelijk is het nu ook weer niet. Binnen het gezin kan je de weegschaal bij kleine kinderen toch maar beter bij de hand houden. Fruit en koekjes verdeel je maar beter eerlijk, tot je kinderen het niet meer belangrijk vinden wie wat krijgt. Naarmate ze ouder worden zal je merken dat ook kinderen hun criteria zullen verleggen. Wie het grootste stuk pizza krijgt, wordt dan ineens veel minder belangrijk dan wie langer mag opblijven of naar zijn favoriete tv-programma mag kijken.

Het zal verbeteren als ze ouder worden. 

Meestal worden broers en zussen dikke maatjes, maar hou vooral dit in het achterhoofd: of je nu eerlijk probeert te zijn of niet, je zal nooit echt de beide kampen volledig kunnen tevreden stellen. 

Lees meer over:

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.