Time-out

'Mijn zoontje van 4 gedraagt zich erg stout. Als ik hem straf, reageert hij erg boos. De situatie loopt dan soms uit de hand. Hij is nog maar een kleuter, maar soms heb ik echt het gevoel dat hij de situatie volledig in zijn macht heeft.'

 

​Nadenken over gedrag

Vaak zal je kind erg boos reageren op een straf. Misschien krijg je het zelf ook moeilijk om niet te gaan roepen of slaan. In dat geval is even apart zetten de beste oplossing. 

Je kind kan even afkoelen en even nadenken over zijn gedrag. Eventueel kan je zelf ook even diep ademhalen. Probeer dus zelf rustig te blijven, zet je kind even in de gang of in een andere kamer. Vertel je kind waarom hij even apart moet staan, en dat hij mag terugkomen als hij weer rustig is. Zeg duidelijk wat je bedoelt met "rustig". Bijvoorbeeld "als je stopt met roepen" of "als je stopt met wenen". 

Kies geen plek die angst aanjaagt (een donkere berging), en je zet je kind ook beter niet in zijn slaapkamer. De slaapkamer moet geassocieerd worden met veilig en rustig slapen, niet met “stout zijn”. 

Zet je kind niet te lang apart. Als vuistregel geldt 1 minuut per leeftijd in jaren. Een kind van drie kan je dus drie minuten apart zetten.

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.