Wanneer wordt ruzie maken te veel

'Ik heb een zoon van 5 en een dochter van 3. De laatste tijd ruziën ze erg vaak, mijn man en ik worden gek van hun gekibbel. Is dit nog normaal?'

 

​Op zoek naar de oorzaak

Als broers en zussen een periode plots veel meer ruzie maken, is er misschien meer aan de hand. Misschien zijn ze vermoeid of verveeld. Of ze hebben teveel energie. Het komt er dan op aan die oorzaak aan te pakken. Soms is er ook een ander probleem: iets dat zich buitenshuis afspeelt. Bijvoorbeeld een moeilijke relatie met een leerkracht of ruzie met een vriendje. Ook hier is het best die oorzaak eerst aan te pakken.

Bij jonge kinderen speelt jaloezie ook vaak een rol. Jaloezie is een van de meest moeilijke gevoelens om te begrijpen en onder woorden te brengen. Jaloezie uit zich vaak in slaan, schoppen en roepen. Ook al lijkt voor een volwassene dat gevoel van jaloezie onterecht, het is best deze gevoelens serieus te nemen. Zoek samen met het kind waar de jaloezie vandaan komt. Door begrip te tonen voor het gevoel en inzicht te geven in de situatie, kan je het kind helpen de jaloezie te boven te komen.

 

Lees meer over:

Contacteer ons

Voor alle vragen over jouw ziekteverzekering

Bond Moyson Oost-Vlaanderen

09 333 55 00

Online advies

De Webnanny geeft gratis opvoedingsadvies via e-mail.